Петролните сонди се използват за разкриването на нови находища. И със спада на цените на петрола през последните няколко месеца, компаниите започнаха да затварят сонди с рекордни темпове, коментира Bloomberg, цитирана от bgonair.bg.

Над 1/3 от американските добивни мощности бяха спрени само за последните три месеца. Тоест може да се направи заключението, че ако сондите разкриват нови находища, то би трябвало намаляването на броя им да води и до спад на добивите.

Е, не винаги

Засега американското петролно производство остава незасегнато. Нещо повече, то продължава да расте. Според последните прогнози тази година добивите в Съединените щати ще се повишат с 8% до нива, които не са регистрирани от 1972 година насам.

И така - сондите намаляват, а производството се увеличава.

Въпросът е защо?

Ето и трите основни причини.

Първата е ефективността. По принцип се затварят най-старите и неефективни мощности. Новите технологии, в това число хоризонталните сонди, използвани при т. нар. "фракинг", се справят по-добре.

А добивните компании фокусират усилията си в регионите, където са най-богатите находища, за да могат с по-малко сонди да добиват повече.

Втората причина е структурата на капиталовите разходи.

Разработката на едно ново находище може да струва до 12 млн. долара.

Компаниите правят тази инвестиция още в началото и им отнема години, за да си я възвърнат. Така че в повечето случаи няма смисъл да се спират добивите от вече работещи кладенци, а е по-добре те да продължат.

И третата важна причина са цените на петрола

От юни насам лекият суров петрол поевтиня с близо 50 на сто. Но дори и при 50 долара за барел, голяма част от добивите все още са печеливши.

Шистовите находища например извличат много петрол за период от около 18 месеца.

При сондите добивите се увеличават по-късно, така че има известен "времеви лаг" и съответното "наваксване" с добивите.

Междувременно американските добивни компании произвеждат толкова големи количества, че вече трудно намират място за складирането им.

Натрупаните запаси в хранилищата в Съединените щати са на най-високите си нива от 80 години насам.

В крайна сметка свиването на добивите може би е неизбежно, но все още не е факт.