Над половината американски компании планират да върнат производството си в Съединените щати, след като САЩ отново изпревариха Китай като производствен център за продаваните в страната стоки. Това показва проучване на консултантската компания Boston Consulting Group - BCG, цитирано от Франс прес.

Около 54 на сто от анкетираните изразяват интерес да върнат обратно производството си в САЩ, а близо една четвърт вече са започнали стъпки за такова преместване.

Над две трети (74%) от компаниите се връщат в родината главно заради качеството на работната ръка.

Освен квалифицираните служители, сред мотивите за това завръщане са контролът на качеството, намаляване на веригата за снабдяване, по-благоприятен бизнес климат и приближаване до клиентите. Много от анкетираните компании предвиждат да увеличат инвестициите се в иновации и технологии в близките пет години.

Според проучването до пет години около половината (47 на сто) от американските производствени мощности се очаква да бъдат на американска територия, което ще се отрази на останалата част от света с голямо оттегляне на американски производствени капацитети. В Китай ще се произвеждат едва 11 на сто от стоките на американски компании, продавани в САЩ.

Компаниите изразяват увереност, че това завръщане в родината ще създава нетна заетост в САЩ, което е признак за доверие в американската икономика.