"Топ учените ни с 5 бона заплата", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Между 3 и 5000 лева заплата ще получават най-добрите ни учени. Става въпрос за специалистите, които работят по проекти на ОП "Наука и образование" или по европроекти. Това стана ясно при представянето на новата оперативна програма "Наука и образование" за интелигентен растеж, която тръгва от тази година.
В момента един учен у нас взема едни от най-ниските ставки - 14 лева на час. Тъй като тази сума е недостатъчна, за да бъдат привлечени участници в проекти, включително и от чужбина, ставките ще бъдат изравнени с тези по европейската програма "Мария Кюри". Българското предложение, което предстои да бъде одобрено от Европа, е наш топучен, който ръководи проект, вече да получава 55 лева на час.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Спираме приватизацията на болниците" четем на първа страница във в. "Монитор"
Няма да има приватизация на лечебни заведения, внесе успокоение премиерът Бойко Борисов във връзка с горещата тема от последните дни по време на вчерашния блицконтрол в НС.
Както "Монитор" вече писа, с нови текстове в Закона за лечебните заведения по предложение на министъра на здравеопазването Петър Москов 67 болници щяха да бъдат извадени на тезгяха.
Вчера обаче премиерът обяви, че въпросните поправки ще бъдат оттеглени. Предложенията вече бяха приети от Минис¬терския съвет и са входирани в НС. Очаква се разглеждането им от парламентарните комисии и влизането им в пленарната зала.
Вчера рано сутринта Борисов, Москов и вицепремиерът по социалната политика Ивайло Калфин са присъствали на председателския съвет на НС. Борисов обясни, че целта на посещението на представителите на изпълнителната власт е било да се търси подкрепа от депутатите за здравната и пенсионната реформа. Именно там Москов поел ангажимент да оттегли тези текстове, за да може да се търси консенсус за останалите предложения. Ще оттегли тази част, за да няма напрежение в други сфери, отбеляза Борисов.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Проф. Николай Петров: Ако си пил и караш, плащаш лечението при катастрофа"
, пише в. „24 часа"
Всяка болница да има лимит според значимостта, предлага още ген. проф. Николай Петров, началник на Военномедицинската академия. По 3500 лв. за ден реанимация може да дисциплинира нарушителите. Области с по-малко население получават здравен бюджет като големите.Предлагаме експертна помощ на НЗОК за затягане на контрола
- Ген. Петров, какво означава работеща болница да спре приема? ВМА го направи заради изчерпан месечен лимит.
- На практика - свиване на оборотите и падане на коефициента на полезно действие. Означава налични екипи, които не могат да изпълнят със съдържание работния ден. Но основната загуба е за пациентите, които бяха пренасочени за след време. Естествено, всеки престой води до загуба на форма, синхрон, рутина на медицинските екипи.
Прочети още от в. „24 часа"

"Премиерът доволен от работата на НАП и митниците" е заглавиe от в. "Труд"
Премиерът Бойко Борисов похвали вчера работата на НАП и на Агенция „Митници" в началото на правителственото заседание.
„Данъчните за първото полугодие са събрали 998 милиона повече от същия период на миналата година, митниците също много добре се справят", коментира министър-председателят. Според него приходните агенции работят добре, защото постъпленията в бюджета са по-големи спрямо същия период на м.г., въпреки че „цената на петрола е наполовина".
Прочети още от в. "Труд"

"Новият дълг през 2015 г. може да се окаже по-малък от планираното" е водещo заглавиe на в. "Сега"
България може да се размине с част от планирания нов дълг за 2015 г. Данните за изпълнението на бюджета към края на май показват, че при липса на лоши изненади финансовото министерство ще може да покрие предстоящите падежи по стар дълг и заложения в бюджета дефицит, без да се налага да пуска повече емисии на държавни ценни книжа на вътрешния пазар. Ако МФ се откаже от бъдещи аукциони, новият вътрешен дълг ще бъде с около 650 млн. лв. по-нисък от заложеното. Това показва анализът на данните за изпълнението на бюджета, нивото на дълга и на фискалния резерв.

И през май новините за изпълнението на бюджета са добри. В края на месеца в хазната има излишък от 1.09 млрд. лв. при отчетен дефицит от 888.6 млн. лв. за същия период на миналата година. Голяма част от реализирания през тази година плюс - 529.5 млн. лв., идва от еврофондовете и възстановените солидни суми от ЕС за плащания, направени през миналата година.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Банките през май: Печалбите и ликвидността растат", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Ликвидността на българската банковата система към края на май се е покачила още, депозитите са нараснали минимално и печалбата е над миналогодишната. Това са основните послания, които могат да се очертаят от публикуваните във вторник данни на БНБ за първите пет месеца на година и съпътстващото ги съобщение.

Оповестяването им беше донякъде неочаквано, тъй като предходните месеци БНБ забави публикуването им с по 10-15 дни заради заради "новия европейски календар за докладване на надзорната отчетност от банките и необходимостта от проверка и анализ на данните за състоянието на банковата система". Изглежда обаче поради позитивните новини насред притесненията около Гърция централната банка този път не задържа публикуването.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„България - страната на новите Съвети", пише в. "Сега"
Ако някой някога си е мислел, че съветската ера у нас е приключила, той е изпаднал в дълбоко, трайно заблуждение. България продължава да бъде страната на Съветите (с извинение за главната буква, няма да се повтори). И те, вместо да намаляват, непрекъснато се размножават.

Само вчера Министерският съвет, воден от премиера си Бойко Борисов, одобри създаването на два нови съвета. Първият е съвет по енергийна сигурност към правителството. Вторият е координационен съвет за подготовка на България за членство в еврозоната. Преди три дни, според официално съобщение на Министерството на икономиката, националният съвет за защита на потребителите към ведомството се е събрал на първо свое заседание след деветгодишно прекъсване.
Прочети още от в. "Сега"

„Дружество без история ще търси 40 млн. лв. от борсата", пише в. "Капитал Daily"
КФН одобри публично предлагане на "Нео Лондон капитал", собственост на частен съдебен изпълнител от Пловдив
Големия за мащабите на българския пазар капитал от 40 млн. лв. ще се опита да привлече най-новото публично дружество - "Нео Лондон капитал". На последното си заседание Комисията за финансов надзор (КФН) одобри проспекта за публичното предлагане на новата компания. Компанията е собственост на частния съдебен изпълнител от Пловдив Величко Апостолов и се ръководи от съпругата му Красимира Вълчева-Апостолова. Плановете са на инвеститорите да бъдат предложени 400 хил. акции с номинал и емисионна ценa...
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Томас Лафчис: Гърците няма да паднат в пропастта"
пише в. „Труд"
МВФ създава голямо напрежение и трябва да отпадне от преговарящата Тройка. На общество, стигнало до икономическо и социално дъно, е останало само достойнството.
- Г-н Лафчис, ако се придържаме към гръцката поговорка „Зад теб скала, пред теб - пропаст", коя посока ще изберат вашите сънародници?
- Мисля, че в никакъв случай гърците няма да паднат в пропастта. Оптимизъм ми дава историята на гръцкия народ, която е съпътствана от доста сериозни моменти, от които винаги са излизали победители. Те няма да загубят достойнството си, което единствено им е останало след последните 5-6 г. на тежка криза.
Прочети още от в. „Труд"

"България започва подготовка за членство в еврозоната", четем във в. "Монитор"
ългария започва подготовка за членство в еврозоната. На вчерашното си редовно заседание правителството създаде координационен съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната. Негов председател е министърът на фи-нансите Владислав Горанов, който е национален координатор на подготовката на страната ни за въвеждане на единната валута, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Сред основните функции на съвета ще бъде разработване на проект на национален план за въвеждане на еврото в България, изготвяне на предложение до Министерския съвет за определяне на целева дата за приемане на еврото, организацията и координирането на практическата подготовка на страната ни и ръководство и координиране на работата на експертните работни групи.
Членовете на съвета са заместник-министър на финансите, подуправител на БНБ, член на Комисията за финансов надзор, заместник-министри на икономиката, външните работи, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, правосъдието и други. Съветът ще се подпомага от експертни работни групи, които в рамките на своята компетентност непосредствено ще осъществяват практическата подготовка за членство на страната ни в еврозоната. Новината за спецсъвета идва в деня, в който валутният борд у нас навърши 18 години.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„До 30 лв. сянката на плажа, проверяват колко е свободната зона", пише в. „24 часа"
След слабия юни наемателите се надяват юли и август да напълнят ивиците
Внезапни проверки за задълженията на концесионерите на плажните ивици по Черноморието да извършва МРРБ. Това разпореди преди дни Върховната административна прокуратура. Задължително трябва да си види и как се поддържа и безплатната част от плажовете.
Цената на сянката е гореща тема в началото на всяко лято, но в навечерието на сезона възникна скандал. Хотелиери в Слънчев бряг предложиха държавата да свали концесионните такси, като за сметка на това ивиците в комплекса да предлагат безплатни чадъри и шезлонги.
"Това бе напълно осъществима идея", убеден е хотелиерът Венелин Ташев. Той е сред тези, които смятат, че състоянието на ивицата и начинът на управление влияят пряко върху качеството на целия туристически продукт в комплекса. Ивиците са 3, отдадени са на концесия през 2001-2002 г. за срок от 20 г.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Ципрас пак разиграва Европа", пише в. "Стандарт"
Въпреки че поиска нова спасителна програма от Европа, Атина отново предизвика кредиторите си. Премиерът Алексис Ципрас не само не отмени референдума, както се надяваха наблюдателите, но и призова гърците да гласуват с "не" в неделя. Тогава те трябва да кажат дали приемат условията на кредиторите за спасително споразумение.
Премиерът потвърди, че референдум ще има и призова да се гласува с "не"
Пореден епизод на гръцка драма поднесе Атина. След като пропусна ключово плащане към МВФ, правителството на Алексис Ципрас даде сигнал, че търси компромис с международните кредитори. "Файненшъл таймс" съобщи за писмо на Ципрас до Тройката, в която той казва, че приема условията им с някои промени. Малко след това обаче премиерът направи поредното обръщение към нацията с предизвикателен тон, в което обяви, че свиканият за 5 юли референдум ще се състои и призова гърците да гласуват на него с "не" на условията на кредиторите. Ден по-рано той поиска от тях трета спасителна програма за двегодишен период и на стойност 29 млрд. евро.

Прочети още от в. "Стандарт"