В последната една година за страните-членки на ЕС основен се смята проблемът за контрабандата на цигари от изток. Заплахата за България, ЕС и Балканите е югоизток. Това заяви директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов в презентация на международна конференция на тема „Противодействие на контрабандата на цигари на Балканите", предаде агенция „Фокус".

„От 2007 година ние сме член на ЕС и имаме единен пазар, обща митническа територия и общо акцизно законодателство, което да гарантира сигурността на гражданите на всички държави в ЕС. Ние трябва да противодействаме на нарушенията с мита и ДДС при внос.

Контрабандата на цигари има няколко аспекта - въвеждане на цигари в България от трети страни; въвеждане на цигари през вътрешни граници и третият момент е - търговията на цигари без заплатен акциз. Въведените цигари са на ниска стойност, в нея не влиза акцизът и добавената стойност, те напускат дадена страна и достигат пазара с цел нелегална търговия. Има и фалшиви цигари с цел нелегална търговия. Опити за нелегално вкарване на цигари стават в момента са на предимно непопулярни марки цигари", каза Танов.

„Много голяма част от цигарите с пренасочиха чрез морски трансорт и отиват в Северна Африка. Оттам се доставят по крайбрежията в страни от ЕС. Такава е тенденцията, тъй като контролът на сухопътната граница е много по-добър. В края на 2010 г. и началото на 2011 г. трафикът е променен и трафикантите разчитат на използването на морски транспорт. Сериозно е отрицателното въздействието от контрабандата върху националния бюджет", посочи Танов. По думите му - през последната една година контрабандата на цигари е по-доходоносна от търговията с наркотици и по-малко рискова.

„През 2009 г. и 2010 година контрабанда имаше от Молдова, Украйна и Румъния към България и към трети страни. Сега има тенденция за внос на цигари от юг, към Румъния - Унгария, Полша и Чехия, които са основните потърпевши. Проблем има и по Черноморието, където инсталираме скенери и контролът е завишен", каза Танов.