„Булгаргаз" ще продължи да доставя природен газ. Това заяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов по повод писмото на „Булгаргаз" до топлофикационните дружества, свързани с пристъпване към ограничаване на подаваните количества газ.

Припомняме, от „Булгаргаз" са изпратили писмо до всички топлофикации, че заявените от тях количества природен газ ще бъдат намалени с 50 на сто от днес.

Щонов заяви, че почти всички топлофикации не са изплатили задълженията си към „Булгаргаз" ЕАД. Това са търговски взаимоотношения между дружествата. Задълженията трябва да се изплащат редовно, за да бъдат гарантирани доставките на природен газ, категоричен е той.

Васил Щонов подчерта, че последствия за потребителите в страната няма да има. В момента се водят преговори с голяма част от топлофикациите в страната, за да се осигури навременно плащане. По този начин дружеството ще разполага с достатъчно средства, за да осигури доставките, допълни Щонов. Той увери, че прекъсвания на доставките за потребителите няма да има.

Енергийният министър посочи, че намалението на налягането на входа на газопреносната мрежа в страната се дължи на технически проблеми. Той припомни, че на ден от Чирен се добиват между 1 и 2 куб. м, за да се компенсира недостигът на количества. По думите му, ако дневният добив от Чирен е над 4.1 млн. куб. м. топлофикациите ще преминат към работа на мазут. Енергийният министър бе категоричен, че ситуацията се следи внимателно от кризисния щаб към Министерството на икономиката и енергетиката.