От няколко седмици се забелязва разклащане на китайската икономика, а борсовите индекси бележат невиждан от години спад. Вчера индексът „Шанхай" падна с 8,5 на сто. По-малкият индекс „Шънджън Композит", който е съсредоточен предимно върху технологични акции, приключи със спад от 7%.

Междувременно частният сектор, където основните технологични компании набират много повече капитал, отколкото им е необходим, не изглежда особено повлиян от случващото се в страната - поне засега.

Технологичните гиганти са на път да достигнат нов тласък, който вероятно ще доведе до повишение на стойността на публично търгуваните технологични компании и еквивалентно покачване на стойността на техните частни партньори, предаде Financial Times.

Макар индексът, следящ световните пазари MSCI World Index, да е решил да не включва Китай в бенчмарк индексите си, през ноември MSCI планира да промени това, като включи над дузина технологични компании в индекса MSCI EM.

Днес китайските индекси са силно натоварени от държавните предприятия, които доминираха икономиката, но сега допринасят за много по-малко от половината производство на страната, особено тези в секторите банкиране, енергетика и телекомуникации.

Списъкът с компаниите, които ще бъдат включени в индекса, обхваща Alibaba, Baidu, JD, Netease, Ctrip, 58.com, VIPShop и Qihoo 360. Промяната ще направи така, че инвеститорите, чието представяне се измерва спрямо бенчмаркове като индекса MSCI EM, да увеличат вложенията си в тези акции.

Въпросът е дали тази промяна ще подобри качеството на компаниите, които ще бъдат включени в индексите, и ще допринесе за по-голяма стабилност на пазара, или просто ще „подхранва" балона.