Собственикът на "Литекс Моторс" Гриша Ганчев и сина му Данаил нямат разминаване между приходи и разходите им е установила комисията за конфискация. Заради това тя е прекратила проверките срещу двамата, съобщава в. "Сега".

Проверката на комисията започна през 2012 година, след като Ганчев и синът му бяха обвинени, че като организирана престъпна група заедно с още петима души от "Литекс комерс" са източвали ДДС чрез фиктивни сделки. За лидер на групата от специализираната прокуратура беше сочен Гриша Ганчев.

Две години по-късно спецпрокуратурата не е внесла делото срещу групата в съда. Законът дава право на обвинените за тежко престъпление, каквито са Ганчеви и останалите, ако до 2 години не бъдат предадени на съд, да поискат прокуратурата или да внесе обвинителен акт срещу тях, или да прекрати делото им. От спецсъда са заявили пред "Сега", че такива искания все още няма.

От комисията уточняват още, че Ганчев и синът са проверявани по реда на стария закон за конфискацията, т.е дали доходите и разходите им за последните 25 години се разминават с над 60 хил. лв.