„Дянков дава 6 съвета на Гърция, базирани на опита му като министър", пише в. „24 часа"
Бившият вицепремиер и финансов министър на България Симеон Дянков предложи шест съвета на Гърция за това как да се пребори с корупцията. Това се случи при участието му на 19 май в спешната икономическа среща на върха в Атина.
Изказването му бе поместено на интернет страницата на института "Петерсън", където Дянков е сътрудник. Ето го и него:
Като се опирам на опита ми, докато бях част от правителството на България, предложих шест начина, по които Гърция може да намали корупцията. Тези насоки са универсални и могат да се приложат към всяка икономика.
Прочети още от в. „24 часа"

"Цените по морето се сринаха - до 20% по-евтини нощувки, безплатни легла за деца до 14 години" е заглавиe от в. "Труд"
Лято с достатъчно туристи, но с минимум или нулева печалба очакват хотелиерите по Северното Черноморие. Дори луксозните бази на първа линия са свили цените от 10 до 15% и все още имат вакантни стаи за топсезона заради очаквания масов бум на заявките last minute на ключови пазари като Русия и Украйна.
"Още от зимата някои колеги рязко смъкнаха цените, а и вече масово увеличават възрастта за безплатно настаняване на деца от 11-12 до 14-15 г., за да са конкурентни на офертите от Гърция и Турция. Така че дори на финала на сезона някои да отчетат леки ръстове на броя нощувки, приходите ще са значително по-малко", коментира Илко Запрянов, търговски директор на "Св. Св. Константин и Елена" АД.
Прочети още от в. "Труд"

"Съдебна реформа в полуразпад", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Дългоочакваната "дълбока и сериозна" съдебна реформа може в крайна сметка отново да се окаже нито дълбока, нито сериозна предвид развитията досега около необходимите за извършването й конституционни промени. Въпреки позицията на правосъдния министър Христо Иванов, че "в много отношения, когато говорим за съдебна реформа, става дума за реформа на прокуратурата"(пред "24 часа") и въпреки твърдението му по-рано, че "няма никаква договорка да се остави прокуратурата на мира", идеите на управляващите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Едва 1% от бедните са поискали да си върнат подоходния данък" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Отказът на новото Народно събрание да се занимава с данъчното облекчение за бедните и да поправи неработещите текстове за него, гласувани при кабинета "Орешарски", доведе до очакван финал. Едва 9546 души с минимален годишен доход до 4080 лв. са поискали от НАП да им възстанови авансово удържания през 2014 г. налог. Данъчните тепърва ще проверяват дали тези хора отговарят на изискването да не са получавали никакви други доходи, включително необлагаеми - като обезщетения за безработица, детски надбавки, минимално олихвяване по дебитни карти и др. Провалът на данъчното облекчение не попречи на БСП да внесе за втори път промени в закона, така че данъкът да може да се възстановява през 2016 г.

Данъчната отстъпка за бедни предвиждаше всички хора с месечен доход в размер на минималната работна заплата да могат да поискат от държавата възстановяване на удържания им авансово данък. Първоначално от финансовото министерство съобщиха, че през 2014 г. на този праг за доходите са отговаряли около 890 000 души.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Запор за „Елит петрол" и „Нафтекс"" четем на първа страница във в. "Монитор"
Всички акции на "Елит петрол", "Нафтекс петрол" и "Арвен"да бъдат запорирани са поискали синдиците на КТБ Росен Ангелчев и Лазар Илиев. Това става ясно от молбата, подадена от тях в Софийския градски съд на 15 май.
Засега няма писмени данни дали магистратите са я уважили изцяло или не, но от Търговския регистър е видно, че преди два дни частният съдебен изпълнител Стоян Якимов е наложил възбрана върху акциите на „Елит петрол" в новоучреденото дъщерно дружество „Елит петрол-Ловеч" именно въз основа на изпълнителното дело, образувано срещу „Арвен", „Нафтекс петрол" и „Елит петрол".
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Обучават млади лекари безплатно", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Младите лекари ще получат възможност да работят със здравната каса и да получават пари за труда си от нея. Това стана ясно на първата дискусия от кампанията на в. "Стандарт" и "Дарик радио" "Млад медик". Стартът й беше даден от главния редактор на вестника г-жа Славка Бозукова вчера в хотел "Даун таун" в София. Партньори на кампанията са Българският лекарски съюз (БЛС) и Министерство на здравеопазването (МЗ). На дискусията присъстваха както ключовите политици в сектора - здравният министър д-р Петър Москов, директорът на здравната каса д-р Глинка Комитов, депутати, така и представителите на съсловието - председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, председателят на асоциацията на специалистите по здравни грижи Милка Василева, млади медици и директори на болници.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Свиването на администрацията през 2014 г. е основно от "кухи" бройки", пише в. "Капитал Daily"
Числеността на държавната администрация през 2014 г. е намаляла с 2.8% спрямо предходната година, а средните заплати в публичния сектор са нараснали с около 8%. Това се вижда в доклада за състоянието на администрацията за 2014 г., който бе приет на правителственото заседание тази седмица. От данните на Министерския съвет обаче става ясно, че над половината от съкратените бройки са незаети щатове (близо 2200), а реално съкращенията на хора - около 1900. Така в края на миналата година общият брой на реално назначените държавни служители е малко под 131 хиляди.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Приходите в бюджета растат, но неясно защо и как", пише в. "Сега"
От всичките изказвания на премиера Бойко Борисов на тема бюджет личи, че кабинетът изпълнява някакъв алтернативен план за приходите и разходите на хазната, различен от този, гласуван от парламента. Хубавото на този план е, че приходите растат по-бързо от планираното. Лошото е, че няма никаква яснота какво точно се очаква като постъпления и от кого. А когато не е ясно какво се очаква от двете приходни агенции, не се знае и кой, защо, кога и в какво се е провалял.
За този алтернативен бюджет не знаем много. За него ексклузивно говори премиерът, а числата периодично се менят. Първоначално Борисов обяви, че държавата си е поставила за цел през 2015 г. да събере 500 - 600 млн. лв. повече. После обяви, че се е объркал и всъщност ръстът трябва да е 1.5-1.6 млрд. лв. Появи се и междинно число - 1.2-1.3 млрд. лв. повече. Борисов обяви, че ако този праг се мине, ще може да се мисли за влизане в парламента за евентуална актуализация и леко завишаване на разходите.
Прочети още от в. "Сега"

"Всеки трети е на минимална заплата" пише в. „Труд"
Почти всеки трети работещ българин е декларирал през 2014 г., че получава минималната работна заплата от 340 лева месечно. Това са направили 1 019 939 човека, стана ясно от данни, които финансовият министър Владислав Горанов е предоставил на депутата от БСП Румен Гечев. От финансовото министерство потвърдиха верността на цифрите, като подчертаха, че това са предварителни данни на НАП от последната данъчна кампания, но не могат да дадат сравнение с предходни години.
Друга много внушителна група от работещите в България - 1 400 096 души, са декларирали средномесечен доход между 340 и 1000 лева. Общият брой на заетите у нас през 2014 г. е 2,9 млн. души, т.е. болшинството от тях - около 2,419 млн., се трудят на заплати под 1000 лева.
Българите, които декларират по-големи доходи от 1000 лв. месечно, са драстично по-малко от първата група. В диапазона 1000-1514 лв. месечно заплащане има само 268 105 човека. Още по-малко декларират между 1514 и 2000 лв. месечни доходи - само 90 518 души. Малко повече са хората, обявили между 2000 и 5000 лева - 118 999 човека.
Прочети още от в. „Труд"

"Тол такси за леките коли най-рано през 2020-а", четем във в. "Монитор"
Тол таксите ще заменят винетките за товарните автомобили най-рано през 2017 година, коментира по БНТ председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ) Лазар Лазаров. „Значително по-късно - 2-3, или дори четири години - тол таксите ще бъдат въведени и за леките автомобили", каза още той.
Реално автомобилите, които разрушават най-много пътната настилка са товарните автомобили, коментира още Лазаров. Тол таксите ще бъдат много по-справедлив начин за заплащане от винетката, смятат в АПИ.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„1 милион българи мизерстват, а чиновници с по 5000 лв. заплата", пише в. „24 часа"
Електронното правителство, което трябва да неутрализира чиновническата глупост и да облекчи гражданите, в България е като черната дупка - далечно и неизследвано космическо явление и в същото време рутинно ясна, напълно материална схема, която от години всмуква стотици милиони левове без ясен краен резултат.

Значи към днешна дата може смело да кажем, че след 3 месеца ще се навършат точно 3 години, откакто електронното правителство в България трябваше да бъде факт.

Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Държавата продава дела си в панаира", пише в. "Стандарт"
Държавният дял от Пловдивския панаир може да бъде продаден на търг с явно наддаване в края на юни. Тогава нов купувач ще търсят 49,63% от дружеството. Това съобщи изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) Емил Караниколов пред от БТА. Три са били възможностите за раздържавяване, като вместо конкурс и предлагане чрез фондовата борса е избран търга. Министерството на икономиката, което е принципал на панаира вече е сключило договор за оценяване на активите на панаира с адвокатското дружество "Попов и партньори", обясни Караниколов.
Прочети още от в. "Стандарт"