Нов закон за обществените поръчки ще се бори с корупцията и сивите практики при процедурите. Промените ще въведат и две нови европейски директиви в процеса по възлагането на обществени поръчки, до април 2016-а година.

Законът цели да установи нови правила в процеса на възлагане на обществените поръчки, защото сега действащите не са променяни в Европа от 2004-та година. В същото време 425 милиарда евро, което е 3,4 на сто от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз, са похарчени през 2012-а година за обществени поръчки, предаде БНР.

Това съобщи Аглика Цветанова от председателството на Европейската комисия у нас и допълни, че целта на двете нови директиви е да установят единен европейски документ за кандидатстване като изпълнителите подготвят единствено техническото и ценово предложение:

Всички европейски дружества да работят в рамките на целия ЕС по един хармонизиран, уеднаквен режим. Това е целта на ревизията, интегриране на общия европейски пазар. Даваме възможност на дружествата да имат равен достъп до обществените поръчки във всички държави в ЕС.

Освен това новите правила имат за цел да правят процедурите по-прозрачни, по-открити и по-облекчени откъм бюрокрация и срокове. Общественото обсъждане на проектозакона трябва да приключи през следващия месец като се очаква той да влезе в сила от началото на 2016-а година.