Оманският фонд официално е подал оферта за оздравяването на Корпоративна търговска банка /КТБ/, съобщава БГНЕС, позовавайки се на свои източници.

Припомняме, че консорциумът на Оманския фонд е един от заинтересованите от възстановяването на банката инвеститори.

Според източници на Money.bg обаче реална оферта не е депозирана още, а става дума за пореден кръг от размяна на кореспонденция между Оманския фонд и БНБ за потвърждаване на инвеститорско намерение.

В кулоарите на парламента Менда Стоянова обясни защо от ГЕРБ искат отлагане обявяването на КТБ във фалит, а именно, че инвеститор "обикялал България", искайки да вложи 1 млрд. евро в КТБ. Трябва да му се даде шанс, убедена е Стоянов.

Преди дни стана ясно, че в БНБ се е провела поредната среща с потенциални инвеститори за спасяването на банката на Цветан Василев, на която са присъствали представители на ЕПИК, на Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и на Gemcorp. Те са разговаряли с Централната банка за спасяването на КТБ, стана ясно от съобщение на БНБ.

По време на срещата тримата инвеститори са информирали банката, че са водили разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на КТБ, който включва и средства, осигурени чрез държавна помощ.

За целта обаче от потенциалните инвеститори са поискали осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на банката. Това обаче може да стане, само ако самите одитори разрешат това.

 

От БНБ посочват, че са напомнили на тримата кандидати за КТБ, че срокът на специалния надзор изтича на 20 ноември и дотогава трябва да бъдат представени ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани.

Проблемите около КТБ излязоха наяве към края на юни, когато банката беше поставена под специален надзор. След разнопосочни информации, изнесени в хода на кризата от различни страни, в крайна сметка доклада на одиторите, поканени да ревизират състоянието на банката, показа, че "дупката" в нея за 4.2 млрд.лв.