Държавата не е във фалит, но има нужда от спешно актуализиране на бюджета, защото макроикономическите показатели в него са твърде оптимистични.

Това каза пред Нова телевизия Иван Костов, цитиран от БГНЕС. Той смята, че двама души имат качества за поста служебен премиер и могат да се справят с тежката ситуация в страната - бившият управител на БНБ и един от бащите на валутния борд Светослав Гаврийски, или настоящият подуправител на БНБ и финансов министър в служебното правителство на Марин Райков Калин Христов.

Костов препоръча на парламента в последните си дни да даде три мандата на служебното правителство. Според него първата задача трябва да е да се изработи актуализация на държавния бюджет, която да бъде приета веднага от новото Народно събрание; втората - да актуализира средносрочната прогноза за макрорамката и да изготви реалистичен проект за бюджет за 2015 г., и третата - Парламентът да даде мандат на служебното правителство да приключи споразумението с ЕС за еврофондовете до 2020 г.

Аз съм тук, за да предупредя, че България е в обща криза - да предупредя и управляващите, и тези, които се канят да управляват, и хората, заяви Костов.

Държавата не е пред фалит, но е с бюджет, който трябва да бъде актуализиран. "Това е шоково за всички, защото това води до намаляване на разходите. Причината е, че макроикономическите показатели са програмирани оптимистично", обясни Костов.

Той каза, че според сегашните разчети приходите е трябвало да надвишават с 800 млн. лв. миналогодишните приходи, а те са по-малко. В същото време са изразходвани значително повече средства от миналата година, посочи бившият премиер.

"Пет сектора са в криза - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политически и национална сигурност. От тях зависи сигурността в страната. Когато в повече от три сектора показателите светнат в червено, кризата става обща", посочи Костов.

"Много е трудно едни управляващи да признаят такъв крах. Ако продължава така изпълнението на бюджета, държавата ще понесе санкции от ЕС в края на годината", категоричен бе бившият лидер на ДСБ.

Костов нарече "неграмотност" говоренето за идването на МВФ, защото в ЕС има две големи банки и при нужда, тяхната подкрепа е напълно достатъчна.

Според Костов ситуацията около банките не е напълно овладяна. Две банки, в които са блокирани доста пари, все още не работят, аргументира се той.

"Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Тази система е била нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата, това е тежък пробив в сигурността на страната", заяви Костов.

Според Костов един от най-тежките проблеми пред България е демографската криза, която по думите му е по-тежка от това, което представя НСИ.

"НСИ използва дефектни дефиниции за това какво е население. Върху така представената реалност пък се правели стратегически документи за политика, но реално няма политика за противодействие на демографската криза", каза той.

Той отрече слуховете, че стои зад КТБ и коментарите за връзка между него и Цветан Василев. "Аз нямам никакво отношение. Банката е във възход много след 2001 година. Къде ме виждате в този проект?", попита Костов. Не се опитвайте още веднъж да ме правите изкупителна жертва, каза бившият политик.