"Избирайте си сами фондовете, не оставяйте парите си в НОИ", заяви в предаването "Референдум бившият служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика и бивш шеф на НОИ Йордан Христосков.

Той и допълни, че в последните дни е можело да се приемат по-градивни стъпки по отношение на осигуряването, а не "да си губим времето с универсалните пенсионни фондове". Според Христосков днешното гласуване в бюджетната комисия показва, че има коалиция ГЕРБ -ДПС - Патриотичен фронт.

От предложението на финансовия министър губят хората и НОИ - първите, защото ще загубят втората си пенсия, а институтът, защото ще получи задължения, които няма да може да изпълни. С промяната ГЕРБ ще си осигури ресурс за закърпване на бюджета, каза Йордан Христосков.

Председателят на асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване Никола Абаджиев също изрази притеснение, че с решението средствата ще потънат, а самата промяна е още по-неудобна за хората. "Повече от една година работехме, за да направим анализи за професионалните пенсионни фондове, за това как да се реши проблемът. Предадохме ги на министерството, подготвихме на консултативен съвет разчети повече от 100 страници анализи, разчети, които никой не погледна. Останаха така, събраха се и решиха, че най-важният проблем на пенсионната реформа е изборът", коментира той. По думите му не е обяснено каква е целта на тази договорка между синдикатите и правителството.

Синдикатите и социалният министър всъщност не са подписвали предложението на ГЕРБ родените след 1959 г. българи да могат еднократно да изберат дали осигурителната им вноска за втора пенсия да остане в частните фондове, или да се пренасочи към Националния осигурителен институт (НОИ). Това стана ясно от думите на президента на КНСБ Пламен Димитров в предаването на БНТ "Референдум". Текстовете обаче днес бяха гласувани на бюджетна комисия и предстои да влезнат в зала.

Бившият социален министър и настоящ председател на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков обаче контрира, че е точно обратното - според предложението парите от частните фондове ще отидат в Националния осигурителен институт (НОИ) и само ако човек не е съгласен с това, трябва да го декларира изрично. "Взима се решението вместо човека и след това му се казва: Ако искаш, го промени" , заяви Нейков, който иронично припомни, че "навремето абсолютно свободно на тълпи хората влизаха и в ТКЗС".

Според него с решението хората ще бъдат лишени от възможността да получават втора пенсия. "Имам много сериозни резерви за загрижеността на министъра на финансите за свободния избор", допълни още той. Нейков каза, че идеята е трябвало да бъде подложена на много сериозна дискусия и не може "на коляно, за няколко часа да се взима подобно решение". Изрази надежда предложението да не мине в Народното събрание, защото подобни решения трябва да важат минимум 50 години. Определи идеята като груба грешка, която ще промени сериозно и сметките в държавния бюджет за догодина.