Голяма част от решенията в сектор енергетика до сега са били вземани без експертни позиции и дори със съмнения за политически привкус. Това разкритие направи вицепремиерът по икономическото развитие Екатерина Захариева в началото на първото заседание на създадения Енергиен борд към Министерски съвет.

Именно вицепремиерът е председател на този борд и заради това тя имаше честта да го открие и да опише поставената задача.

Припомняме, на последното си редовно заседание служебното правителство на проф. Георги Близнашки реши официално да създаде Енергиен борд, който да намери решение на проблемите в сектора.

В борда участие ще вземат представители на трите електроразпределителни дружества и на останалите участници в бранша. Бордът ще заседава за момента при закрити врата, което според вицепремиера Захариева не означало липса на прозрачност, тъй като цялата информация около работата му ще се публикува на сайта на Министерски съвет.

Като за първо заседание обаче на журналистите им бе разрешено да чуят приветствените слова на Захариева. „Дисбалансите в сектор енергетика имат застрашителни размери, които могат да доведат до колапс на енергийната система", предупреди икономическият вицепремиер.

По отношение на предишните управляващи Захариева посочи, че до момента държавата не е показала наличие на експертен потенциал в този сектор. Захариева е на мнение, че никой от участниците в цялата система не трябва да плаща сам цената за намиране на решение на огромния дисбаланс в енергетиката.

Именно заради това, по думите й, се появява и новосъздаденият Енергиен борд, който трябва да се превърне в платформа за конструктивен диалог между всички заинтересовани страни, както и за анализи и решения на проблемите.

„Бордът предлага решенията на компетентните държавни органи, но няма как сам да ги взема", обясни обаче Захариева.

Като председател на новия орган тя се зарече, че при търсене на отговорите на въпросителните в сектора ще се спазва върховенството на закона, ще се стреми да се създаде ефективно работещ пазар на електрическата енергия; атрактивна бизнес среда; да се осигури социална среда; да се опази и на околната среда и не на последно място да се постигне равнопоставеност на всички участници в сектора.

Една от първите задачи пред Енергийния борд, която ще бъде решена още днес, е да се създаде експертен съвет към него, който да подготвя дневния ред на заседанията.