Основни резултати и официално комюнике от срещата на лидерите на Еврозоната приключва в ранните зори на днешния ден:

"Еврото е в основната на Европейския проект за мир, стабилност и просперитет. Ние (б.р. лидерите на Еврозоната) се споразумяхме днес за широко обхватна мрежа от мерки за възстановяване на доверието и за адресиране на проблемите с текущото напрежение на финансовите пазари. Тези мерки отговарят на нашата решителност да превъзмогнем заедно настоящите трудности и да предприеме всички наложителни мерки към по-дълбок икономически съюз съответстващ на нашия Единен Валутен Съюз.

Днес ние се споразумяхме за следното:

(1). Споразумение, което би трябвало да осигури понижение на гръцки дълг до 120% от БВП на страната до 2020г. Договорихме  номинално понижение с 50% на стойността на гръцките дългови книжа притежавания от частния сектор, като страните на Еврозоната ще допринесат за това с 30 млрд.евро (б.р. чрез гаранции към частния сектор?). Новата многогодишна програма на ЕС-МВФ за финансиране до 100 млрд.еро ще бъде в ход до края на годината. Тя ще бъде придружена с засилване на механизмите на мониторинг относно прилагането на реформите.

(2). Значителна оптимизация на ресурсите на Европейския Спасителен Фонд (EFSF), без разширяване на гаранциите и средствата, с които в момента разполага Фонда. Опциите, които ние договорихме ще позволят ресурсите на EFSF да бъдат ливъридж. Ливъридж ефекта от всички възможности за повишение силата на EFSF фонда ще се променят, в зависимост от техните специфични детайли и пазарни условия, но може да има повишение с 4 до 5 пъти на мощта на Европейския Спасителен Фонд до общо около 1 трлн.евро. Ние ще призовем Еврогрупата да финализира условията и детайлите за прилагането на тези можели през ноември месец. В добавка, ще бъде търсено и по-нататъшно сътрудничество с МВФ, което да повиши допълнително ресурсите на EFSF фонда.

(3). Всеобхватната мрежа от мерки ще повиши доверието в банковия сектор чрез: (i) Облекчен достъп до финансиране чрез координиран подход на европейски ниво и (ii) Увеличението на капиталовата позиция на банките до 9% на т.н. Core Tier 1 до края на юни 2012г. Националните регулаторни надзори трябва да осигурят, че плановете за банкова рекапитализация няма да доведат до прекален процес на де-ливъридж на банките.

(4). Недвусмислен ангажимент да се осигури фискална дисциплина и ускоряване на структурните реформи за икономически растеж и работна заетост. Специални усилия вече се разгръщат от страна на Испания. Нови строги ангажименти относно провеждането на структурни реформи бяха направени на днешната среща от страна на Италия. Португалия и Ирландия ще продължат своите програми за реформи с подкрепата а нашия анти-кризисен механизъм.

(5). Ще трябва да влезе в ход значително засилване на икономическата и фискална координация и надзор. Мрежа от много специфични мерки, които да надминат неотдавна одобрения пакет от икономическо управление.

(6). Десет мерки за подобрение на общото управление в Еврозоната.

(7.). Мандат за президента на Европейския консултативен Съвет (Ван Ромпуй) в близко сътрудничество с шефа на Европейската комисия (Барозо) и с президента на Еврогрупата (Юнкер), за да се определят възможни стъпки за засилване на икономическия съюз в региона, включващ изследване на възможни лимитирани промени в Договора на съюза. Временен доклад по този въпрос ще бъде представен през декември 2011г. Доклада относно това, как да се прилагат договорените мерки ще бъде финализиран през март 2012г.