"9 българи на горящ ферибот до Корфу", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Деветима са българите, които са в списъка на пътниците на горящия ферибот "Норман Атлантик" край о-в Корфу, съобщиха от пресцентъра на МВнР. Списъкът с имената е получен от гръцкото външно министерство. Засега не се знае нито дали всички от тях са се качили на ферибота, нито дали са евакуирани. Посолствата ни в Атина и Рим, както и генералното ни консулство в Солун са в постоянна връзка с компетентните власти, които участват в спасителната операция.
Имената на българите, купили си билет за италианския ферибот, са: С. Аргирова, А. Асенов, В. Доспатлиев, Красимир Естов, Г. Хайтов, М. Мосавитски, Р. Тодорова, Сл. Божилова, П. Ненова. До този момент няма информация колко от тях действително са били на борда на ферибота, колко от тях са спасени от гръцките власти и от италианската брегова охрана, посочиха от Външно.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Ваучер от държавата за гледане на дете и домашен майстор", пише в. „24 часа"
Държавата ще въведе ваучерна система за наемане на гледачки за малки деца и възрастни хора още от следващата година, съобщи пред "24 часа" вицепремиерът Ивайло Калфин.
С ваучерите ще могат да се наемат и майстори за малки домашни ремонти, примерно електрически или ВиК, обясни Калфин.
Ваучерите ще са за почасово заплащане. Човек, който има нужда от такава услуга, ще си ги купува от държавата. След това ще се обажда в агенция, която праща човек да свърши работата. С ваучерите наемането на домашни помощници ще излиза по-евтино, тъй като заплащането ще се прави както от потребителя на съответната услуга, така и от държавата.
Прочети още от в. „24 часа"

"5% отстъпка от данъка за декларации по интернет" четем на първа страница във в. "Монитор"
Българите, които ще довнасят данък за доходите си през 2014 година, ще могат да ползват 5-процентната отстъпка само ако подадат декларацията си онлайн. Това е една от основните промени в правилата за плащането на данъците. Условието е онлайн подаването да стане до 31 март 2015 г., но срокът за плащане с намалението остава 30 април, става ясно от съобщението на НАП.
За целта се въвежда сериозно облекчение, а именно- подаването на декларациите онлайн вече ще е възможно не само с електронен подпис, но и с персонален идентификационен код (ПИК). Той се издава напълно безплатно от НАП (виж карето).
За сравнение през миналата година, за да се ползва намалението от 5%, хората, подаващи декларации в офисите на НАП, трябваше да го направят до 10 февруари, като до тази дата трябваше да платят и налога. За онлайн подаването срокът беше до 30 април, включително за плащането на данъка.
От приходната агенция припомниха, че за да може да се ползва отстъпката, човек не трябва да има подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията.
Данъчните декларации за доходите за 2014 година вече са на сайта на НАП, като подаването им започва догодина. Основните разлики в декларацията за доходите на гражданите са, че за доходи от трудов договор не се посочват данни за работодателя,
защото тази информация е вече налична в НАП. За тези, които тази година са получавали хонорари и други възнаграждения, различни от трудови, остава посочването на фирмата, която им ги е платила.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"140 влака падат от разписанието от Нова година" пише в. „Труд"
140 влака, между които и много бързи, падат от разписанието. 50 от тях спират на 12 януари, а останалите 90 - от 1 февруари. Списъците бяха публикувани през почивните дни в железничарския форум в интернет. Вчера от БДЖ не отрекоха информацията в тях, като обещаха да я потвърдят официално в понеделник.
Според потребители на форума, които са пуснали списъците, те са ги получили от заявката, която БДЖ прави на инфраструктурната фирма за ползването на железопътните линии.
Съкращенията засягат около една пета от всички влакове в разписанието на БДЖ и вчера лидерът на КНСБ в „БДЖ Холдинг" Петър Бунев заяви, че е започнала официална процедура за провеждане на стачка. Причината е, че спирането на толкова много влакове е немислимо без съкращението на персонал и от синдикатите очакват това да засегне около 2000 човека.
Прочети още от в. „Труд"

"БГ дамите в Брюксел по-активни от мъжете", четем във в. "Монитор"
Българските жени в ЕП са по-активни от мъжете, които представляват страната ни в Брюксел и Страсбург от лятото на тази година. Това показва отчетът за работата им, качен към профила на всеки от евродепутатите в сайта на институцията.
Там е публикувана подробна информация за направените изказвания по време на заседания, предложенията за резолюции, както и отправените парламентарни въпроси от представителите ни в Брюксел. Всичките пет БГ дами в ЕП - Мария Габриел и Ева Паунова от ГЕРБ, Филиз Хюсменова и Искра Михайлова от ДПС и Илияна Йотова от БСП, могат да се похвалят с дълги списъци от изпълнени парламентарни задачи. В тяхната работа изпъкват като акценти защитата на правата на децата, миграцията, заетостта и мерките срещу насилието над жените.
В същото време в отбора на българските мъже, който се състои от 12 души, има доста пасивни. В профила на екслидера на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев например има само една дейност.
Става въпрос за участие в разискванията през октомври около гласуването на новия състав на ЕК с президент Жан-Клод Юнкер от ЕНП. При това Станишев взема отношение не зад микрофоните по време на пленарното заседание, а писмено. В експозето си той посочва мотиви в подкрепа на Юнкер и екипа му, както и за заложения инвестиционен план за 300 млрд. евро. Президентът на ПЕС обаче подчертава, че подкрепата на социалистите за Юнкер няма да бъде безусловна, а ще следи изкъсо дали шефът на ЕК изпълнява поетите ангажименти и обещания.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Българинът през 2014-а: Без пари, но готов да помогне", пише в. „24 часа"
С празен джоб, самочувствие на експлоатиран за жълти стотинки парий и готов на всичко, за да се разведе с "Топлофикация" - ето този е българинът на 2014-а, годината, в която чествахме четвърт век от началото на прехода.
Равносметката ни не е много по-различна от предишни години, показва сравнението на данните от 357-те анкети, които от години публикуваме на 3-а страница във всеки брой на "24 часа". Минимум по 3000 читатели са отговаряли на въпросите ни, а това е повече от представителна социологическа извадка.
Сагата с цените на парното и тока изглежда вечна.
Във фантазиите на 85% от обеднелите ни сънародници си струва да инвестираш в развод с "Топлофикация", 76% искат да се отнемат лицензите на ЕРП-тата, а
89% пищят от поскъпналия ток.
Покрай тази Коледа и от друг наш сондаж научихме, че 5% от българите вече се лишават дори от празнична трапеза. А общата сума, която сме били готови да похарчим, за да изпратим годината, е средно по 180 лв., или около 90 евро на семейство. Статистиката, че 40 на сто от българите си имат изкуствена елха, а 25% са си украсили жива срещу 35% напазарували отсечена, говори за екосъзнание.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Бензинът падна до 2,15 лв. за празниците", пише в. "Стандарт"
Най-масовият бензин А-95 падна до 2,15 лв. за празниците. Поевтиняването надмина и най-смелите прогнози, които гласяха, че за Рождество горивото ще струва по 2,22 лв. Най-евтино е в малките бензиностанции, които не са част от вериги.
В по-големите бензинът варира между 2,19 и 2,29 лв. С бонусите и картите за лоялни клиенти, които предлагат, цената на горивото може да падне с до 10 ст. Дизелът също е далеч под нивата, на които се предлагаше миналата Коледа. Литърът в момента се продава за 2,09 до 2,13 лв. Цената на газта пък варира в тесните граници между 98 и 99 ст., като по-евтино отново е в бензиностанциите, които разполагат само с един обект.
Цените и във веригите бензиностанции сигурно ще паднат, но изчакват да мине "голямото зареждане" около празниците, когато всички масово пътуват, коментират от бензиностанцията с най-евтино гориво в столицата. Тази година пътуването излиза около 20% по-евтино в сравнение с миналата Коледа, изчисляват от бензиностанциите. Те отчитат, че и броят на колите, които са преминали през колонките около Рождество, е доста по-голям, отколкото по същото време през 2013 г. Прекосяването на страната от София до Варна с автомобил със среден разход на бензин 7 на сто излиза под 70 лв., докато миналия декември е било близо 80 лв.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Като ще връщате ергенския данък, върнете и жителството" е заглавиe от в. "Труд"
За ромите вече ще има поне един налог, който законно да не плащат.
Спомням си го този данък - ергенския. Малко смътно го помня, понеже съществуваше и дереше кожи отдавна - в най-мракобесническите времена на недоразвития социализъм. Беше свързан с някой от поредните напъни за насърчаване на раждаемостта.
Дали въобще насърчи нещо - нямам представа, - но че беше много унизителна работа, спор няма. Просто държавата директно те наказваше, задето нямаш деца - без значение от причината. А че му викахме „ергенски" - то беше един вид за краткост. Защото засягаше и женените хора, които нямат дете - пак без значение по каква причина. Не им стигаше мъката, че не могат да имат деца, ами трябваше и да си плащат за тази беда.
Прочети още от в. "Труд"