В деня, в който Google ще обяви финансовите си резултати от първото тримесечие на годината, компанията получи неочаквано писмо. Не по Gmail обаче, а като публикация в един от най-големите германски ежедневници - Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Председателят на борда на директорите на най-голямата медийна компания в Европа Axel Springer - Матиас Дьопфнер, която на всичкото отгоре е и конкурент на FAZ, публикува отворено критично писмо до борда на директорите на Google, обвинявайки ги в създаването на "глобален интернет монопол".

В писмото си Дьопфнер признава, че компанията му е напълно зависима от Google. Axel Springer е издател на вестниците Bild и Die Welt, а интернет бизнеса й расте силно през последните години.

„Вашата компания е във всички части на нашето лично и професионално ежедневие - вкъщи, в колата, в здравеопазването, в роботиката. Това е голяма възможност, но не по-малко и голяма опасност", пише Дьопфнер. Според него силата на Google застрашава икономическата и политическата конкуренция. „Това засяга нашите ценности, нашите личности и нашия човешки ред по целия свят и - по наше мнение - бъдещето на Европа", критичен е шефът на Axel Springer.

Дьопфнер смята, че Google нарушава прозрачните и честни критерии на конкуренцията, защото компанията толерира собствените си продукти при търсенето в мрежата и не оставя място за конкурентните, а потребителите не знаят, че всъщност стават жертва на собствената реклама на компанията.

От алгоритъма на Google зависи целият рекламен пазар в интернет. „Ние имаме страх от Google", споделя честно Дьопфнер. „Трябваше да го кажа честно и открито, защото никой от моите колеги не посмя да го направи публично", продължава той, като аргументира писмото си с идеята за започване на дебат по темата.

Той цитира думи на основателя на Google Лари Пейдж, според които той мечтае за място без закони за защита на данните и без демократична отговорност. „Планира ли Google да създаде супер държава, в която компаниите правят по подразбиране само добро за хората и „нищо лошо"?", завършва Дьопфнер риторично.