При положение, че инфлацията е повече от 4-5 процента, би трябвало да се включи в ценообразуването на тока. Това съобщи председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев по повод възможното поскъпване на тока от 1 юли. Годишната инфлация за ноември 2010 г. спрямо ноември 2009 г. е 4.6%, според последните данни на Националния статистически институт. Предложението на регулатора е инфлацията да се включи в цената на тока от първи юли.

По думите на Семерджиев и досега инфлацията е била фактор в ценообразуването на тока, но когато е незначителна, тя не се е отчитала. Очакваме предложенията на енергийните компании за размера на такса "електромер", посочи шефът на ДКЕВР.

Семерджиев каза още, че парното в един жилищен блок може да се спре, ако поне 75% от потребителите не си плащат сметките. Самите хора в общата етажна собственост трябва да се разберат, добави той, цитиран от news.bg.

Според него отписването на несъбраните вземания на топлофикациите влошава финансовата им стабилност и отлага инвестициите, които иначе биха допринесли за намаляване на цените.

Междувременно в интервю за БНР депутатът от ГЕРБ Валентин Николов от Парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм коментира, че новата законова уредба ще подпомогне "Топлофикация" при събирането на стари задължения от некоректни платци.

По думите му кражбата на парно ще бъде инкриминирана и тепърва ще бъде решено по какъв начин ще бъде регламентирана възможността топлофикациите да спират по своя преценка топлоподаването към „неизрядни" входове.