Увеличава се броят на "все по-големи" рискове, заплашващи да нарушат растежа на Субсахарска Африка, сред които са избухването на Ебола в западната част на континента, ислямисткият екстремизъм в някои държави и нарастващите фискални дисбаланси при други, предупреждава МВФ, пише trader.bulltrend.bg.

Фондът все още очаква "солиден растеж" при повечето икономики, като в Субсахарска Африка той трябва да достигне 5% през 2014 и да нарасне до 5,75% през следващата година, гласи базовата прогноза.

Двигател на експанзията ще бъдат инвестициите в инфраструктура, силната селскостопанска продукция и процъфтяващият сектор на услугите, дори и ниските цени на петрола да засегнат големите производители, заявиха от МВФ в годишната си регионална икономическа прогноза.

От фонда обаче предупредиха, че цялостната оптимистична картина е засенчена от бедственото положение в Гвинеа, Либерия и Сиера Леоне, където вирусът на Ебола взима нарастващ брой жертви. Търговията, туризма и инвестиционното доверие може да бъдат "сериозно засегнати", в случай че заболяването се разпространи в останалите африкански държави, добавиха от фонда.

Несигурността, свързана с ислямисткия екстремизъм в Северна Нигерия, Мали и брега на Кения, както и конфликтите в Южен Судан и ЮАР също създават мощни препятствия пред икономиката, пишеше още в доклада.

Други пречки пък идват от вътрешната политика. В Южна Африка - втората най-голяма икономика на континента, растежът бива спъван от затрудненията с електроенергията, сложните работни взаимоотношения и ниското бизнес довери, обясниха от МВФ.

Най-бедните страни вероятно ще постигнат най-голямо ускорение на растежа през 2014-15, като в Чад, Кот д`Ивоар, Демократична република Конго и Мозамбик той може да достигне над 8%.

Докладът също така бе оптимистичен относно Нигерия, където делът на сектора на услугите в икономиката, който е най-големият сектор на африканската икономика, почти се е удвоил, откакто бяха коригирани националните сметки по- рано през годината.

В повечето страни фискалната експанзия се дължи на увеличените инвестиции в инфраструктурата. Въпреки това в няколко случая, като в Гана и Замбия, увеличаващите се фискални дефицити са движени от нарастването на заплатите в публичния сектор и други текущи разходи. Това поставя напрежение върху валутните курсове и засилва инфлацията.

"Рискът се състои в това, че фискалните уязвимости в крайна сметка ще тласнат тези страни в остра и хаотична корекция" заявиха от фонда.