От публикувана на страницата на АЕЦ Козлодуй инвормация информация днес става ясно, че наистина има споразумение между Първа атомна и Уестингхаус за изграждане на на 7-блок на АЕЦ Козлодуй. Двете страни са се разбрали българското участие в акционерната компания да е 70%, а 30% това на американската компания.

Преговорите са финализирани, но както бе разпространено вчера окончателното решение ще бъде взето от Министерски съвет(следващият редовен кабинет - б.р.). Одобрението зависи и от резултата на Оценката за въздействие върху околната среда, както и получаването на наръч разрежителни от българските и европейските регулаторни органи.

По-късно(12:20 ч)  от Уестингхаус обявиха, че са провели консултации със всички български политически партии са подписали акционерното споразумение с АЕЦ Козлодуй. От там също потвърдиха, че следващите български правителства са тези, които ще взимат ключовите решения, включително и окончателното.

По предварителна информация блокът AP1000 на Уестингхаус у нас ще струва малко над 5 млрд. долара. Експерти обаче прогнозират, че строителството на блока би могло да струва доста повече.

От АЕЦ Козлодуй заявяват още, че при получаване на одобрение от Уестингхаус ще публукиват на страницата си акционерното споразумение.

Към 16 ч. в дружество АЕЦ Козлодуй Нови мощности, което е натоварено с изграждането на 7-ми блок, 100% от капитала остава собственост на АЕЦ Козлодуй ЕАД.

Ето и пълният текст на съобщението публикувано на странциата на Първа атомна:

На 31 юли 2014 г. бяха потвърдени постигнатите договорености в рамките на преговорите по условията на Акционерно споразумение между „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, „АЕЦ Козлодуй" ЕАД и „Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС по проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй".

Одобряване от следващото правителство ще бъде условие Акционерното споразумение да влезе в сила.
Това постановява решение от заседание на Министерски съвет от 30 юли 2014 г., на което бе одобрен доклад на министъра на икономиката и енергетиката във връзка със сключването му. Акционерното споразумение влиза в сила окончателно след одобряване от следващото правителство, в т.ч. на Споразумението за финансов модел и на Договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство, по съответния надлежен ред. Подготовката на последните два документа все още не е стартирала.
Преговорите по Акционерното споразумение са проведени и завършени в периода януари - юли 2014 г. от създадена със заповед № 92-04/4 от 16.01.2014 г. на Изпълнителния директор на „Български Енергиен Холдинг" ЕАД Група за управление на проекта.
Акционерното споразумение е етап от проекта „Изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй".

За влизане в сила на споразумението е уговорена поредица от предварителни условия, сред които решение на министъра на околната среда и водите за одобрение на Доклада за оценка на въздействието върху околната среда; решение на Министерски съвет на България по чл. 45 от Закона за безопасното използване на ядрена енергия и получаване на всички разрешителни, прилагани в Европейския съюз и в България, необходими за реализацията на проекта.

В Акционерното споразумение се предвижда дяловото участие в проектната компания - „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, да бъде в пропорция 70% за „АЕЦ Козлодуй" ЕАД и 30% за „Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС.
Планира се проектът да се финансира основно от експортни кредитни агенции, имащи опит в енергетиката на България, както и с други международно приети финансови инструменти.

Споразумението е конструирано по начин, предоставящ множество защити за българския акционер. Разработването на проекта е разделено на отделни етапи и инвестиционните решения на акционерите за всеки етап са обвързани с изпълнението на ключови предварителни условия - национални и европейски законови изисквания, финансови и търговски условия и др.

Преди изпълнението на ключовите условия и получаване на потвърждение от различните финансови институции за отпускането на финансов ресурс за проекта няма да се поръчва оборудване и да се извършват строителни дейности.
В споразумението не са дискутирани държавни гаранции и дългосрочни договори за изкупуване на електрическа енергия.

За избор на строител на новата ядрена мощност се предвижда да се проведе открит международен търг.
След съгласуване с „Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС, което предстои, Акционерното споразумение ще бъде публикувано в сайта на „АЕЦ Козлодуй" ЕАД.

Ето и съобщението от Уесингхаус:

Aмериканската енергийна компания „Уестингхаус" обяви, че след консултации с всички български политически партии, е подписала акционерно споразумение за разширяване на ядрените мощности в АЕЦ „Козлодуй".

Споразумението не поражда обвързващо решение за продължаване на проекта - за никоя от страните. Целта му е да се осигури основа за продължаване на проекта, чрез ползотворно партньорство, за да се постигнат следващите
ключови споразумения и да се получи добро финансиране.

Това и всички бъдещи споразумения по проекта ще бъдат одобрявани от следващите български правителства.

За повече информация, моля вижте приложеното прес-съобщение. В два допълнителни файла изпращаме разширена информация за проекта и компанията, която се надяваме също да Ви бъде полезна.