Шефът на Бундесбанк - Йенс Вейдман каза, че фискална криза в Еврозоната би била риск за растежа на Германия.

Перспективите за икономиката на Германия се "подобриха видимо в последно време", като икономиката е в "забележително добра форма", посочи Вейдман. Но той отново подчерта, че остават рисковете свързани с дълговата/фискална криза в Еврозоната.

Вейдман посочи, че пазара на труда в Германия е все още на своя път на растеж. Той също така каза,ч е "ако цените на петрола стабилизират, потребителската инфлация би трябвало да се забави с течение на годината. Това би било от полза за частното потребление и от там да генерира икономическа активност", каза Вейдман.

Шефът на Бундесбанк обаче отново изрази предпазливост, че "суверенната дългова криза в Еврозоната продължава да представлява риск за общото икономическо развитие на Германия".

Това изявление беше направено от шефа на Бундесбанк - Вейдман след като банката представи своите финансови резултати за 2011г. Според тях, Бундесбанк отчете рязък спад в печалбата до едва 0.6 млрд.евро за 2011г. спрямо печалба от 2.2 млрд.евро за 2010г. "Основната причина за спада на печалбата е повишаването на рискови провизии", заяви Вейдман. Обемът на кешов ресурс заделен за рискови провизии от страна на Бундесбанк качи през 2011г. с 4.1 млрд.евро спрямо за 1.6 млрд.евро през 2010г. Така сега Бундесбанк държи рискови провизии за общо 7.7 млрд.евро, посочи нейния шеф - Вейдман.