Българската фотоволтаична асоциация(БФА) изпрати до медиите отворено писмо, в което сдружението изразява отношението си относно изказването на енергийния министър Васил Шонов от миналия петък, както и за цялостната ситуация в сектора.

Припомняме, че в петък Щонов посочи, че фотоволтаичните централи създават дефицит от 500 млн. лв. заради това, че продават произведения от тях ток на преференциални цени, които са няколко пъти по-високи от пазарните.

От фотоволтаичната асоациация също така призовават българските власти да поканят експерти от Европейската комисия да направят нова оценка на българската енергетика и да излязат с конкретни мерки за спряване с натрупаните проблеми и финансови липси. От БФА също така настояват работещите електрогенериращи мощности, които не отговарят на европейските изисквания(предимно свързаните с бизнесмена Христо Ковачки) да бъдат затворени.

Според БФА идващото поскъпване на тока е едно от първите добри действие на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от много време насам.

Ето и пълният текст на писмото на БФА до медиите:

Свидетели сме на публичен отказ от изпълнението на европейските директиви в областта на енергетиката и климатичните промени - неразривно свързани политики в новата структура на Европейската комисия. Вместо енергично да приложи в пълнота препоръките от доклада на Европейската комисия от месец май 2013г., в който още преди година европейските експерти предупредиха, че неизпълнението му ще предизвика фалит на "НЕК" ЕАД и финансов колапс на системата, служебният министър на икономиката и енергетиката възобнови популисткото говорене на своя предшественик.

Надеждите, че служебният министър ще възстанови законността в енергетиката се оказаха напразни.

Очевидно, без да е направен задълбочен правен и финансов анализ на ефективността в управлението на "НЕК" ЕАД и "БЕХ" ЕАД, без да се поиска одит на управлението на държавните енергийни дружества, които са тежко задлъжняли с милиарди за сметка на обеществения интерес, спекулативно се представя тежестта на ВЕИ сектора и конкретно на производителите от фотоволтаични централи.

Не само числата не отговарят на истината, не само се манифестира груба дискриминация на определени производители, но с тази манипулация се прави
опит за пореден път българското общество да бъде разсеяно от истинските проблеми в сектора.

Когато говори за дефицита в "НЕК" ЕАД, министърът на икономиката и енергетиката пропуска приходите от 240 млн.лв. от спестените от ВЕИ производителите емисии, забравя, че ВЕИ секторът вече плаща всички разходи за балансиране в размер на около 200 млн.лв., пропуска приходите в "НЕК" ЕАД от цена "задължения към обществото" от свободния пазар, равняващи се на 220 млн.лв, не се отчита заплащаната само от производителите от фотоволтаични и вятърни централи "цена за достъп" в рамер на 2,45лв./МВч.

Непредубеденият анализ, който почива на законови факти и числа, ще покаже, че "зеленият сектор" не само не създава дефицит в "НЕК" ЕАД, а чрез дългосрочно (20 години) фиксираните си цени е фактор за стабилизирането на цената на електроенергията в България. Вглеждането в моментния проблем и неотчитането на дългосрочния ефект от фиксираната цена за изкупуване на ВЕИ е погрешен, увреждащ обществения интерес и открито лобистки подход.

Голямата финансова дупка не е от "зеления сектор", а от корупцията, конфликтите на интереси и лобизма, както го констатира докладът на Европейската комисия.

Вместо в изпълнение на българския закон, европейските директиви, екологични норми и политиките "Климат-Енергетика" да се подготви конвенционалната енергетика, ползваща местни въглища за екологичните изисквания, контролирани чрез механизма за мониторинг на ЕС от 2016г., със санкцията на министъра на икономиката и енергетиката, с неясни мотиви се правят компромиси, като се удължава срокът на работа на агрегати, неотговарящи на изискванията на Европейския съюз за екологичните норми, застрашават здравето на българите, увреждат околната среда и ще предизвикат наказателна процедура от Европейската комисия.

"НЕК" ЕАД, която е забавила средно плащанията си към производителите на електроенергия с 53%, а към фотоволтаичните производители процентът е под средния, се е разплатила на 98% само с няколко фирми, свързани с един собственик(Христо Ковачки) - неотговарящи на екологичните норми агрегати.

Това е не само неравно третиране, но показва безпринципен подход и зависимост.

Истинската политика за защита на обществения интерес, е справяне със замърсяващите околната среда и увреждащи здравето енергийни производители.

Вместо това, ние виждаме атака срещу екологично чистия, осигуряващ енергийна независимост, създаващ висококвалифицирани работни места ВЕИ сектор.
Твърденията, че развитието на зелените инвестиции в българската енергетика е в ущърб на обществения интерес, е грозна провокация към позицията на България в Европейския съюз. Спестените от нас емисии дават възможност на българските миньори да продължат да работят. Именно частните инвестиции във ВЕИ подкрепиха българската икономика в изключително драматичен момент насветовната икономическа криза - те създадоха повече от 20 000 квалифицирани работни места, създадоха експортен потенциал и направиха България регионален лидер във ВЕИ технологиите.

Инвестициите във ВЕИ сектора бяха привлечени от гарантираната от българския закон и европейските директиви стабилна и прогнозируема инвестиционна среда. Много български фирми след влошената инвестиционна среда в България, и досега работят във ВЕИ сектора в Европа, Южна Америка и Африка.

Тази нестабилна и политически мотивирана регулаторна среда в енергетиката, стана причина на 13 юни 2014г. "Standard & Poor`s" да намали кредитния рейтинг на България.

Практически, с действията си министърът на икономиката и енергетиката обезмисля и компроментира първите успешни опити на ДКЕВР за разумна ценова политика и стабилизиране на системата.

Тези действия на ДКЕВР трябва да бъдат насърчени да прилагат изискванията на европейските енергийни и климатични директиви, и да продължат с оценка на всички механизми за кроссубсидиране между производство на топлинна и електрическа енергия, на бизнеса към битовите потребители, осигуряване на изпълнението на българския
закон и европейските норми при производство на високоефективно комбинирано производство на електро и топлинна енергия.

Публичното говорене и позиции на министъра на икономиката и енергетиката компроментират усилията на много български политици, които не се поддават на популизъм и търсят стабилни решения в рамките на европейските политики в
областта на климата и енергетиката.