30% от горивата в България са контрабандни. Това заяви Георги Кадиев по време на конференция посветена на енергийната сигурност, организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

На събитието присъстват широк кръг политически лица, енергийни експерти, представители на синдикатите и др. Сред тях са бившите енергийни министри в кабинета Борисов - Делян Добрев и Трайчо Трайков. А така също и Румен Петков и Ивайло Калфин от АБВ, Иван Иванов от ДСБ , президентът на КНСБ Пламен Димитров, омбудсманът Константин Пенчев.

Според Кадиев този проблем не е решен от нито едно правителствелство, зашото те са имали изгода от това.

Кадиев коментира и основните изводи от доклада Енергийна (не)сигурност) на България, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията, според които  в страната има голяма енергийна бедност, ниска енергийна ефективност и голяма енергийна зависимост.

По думите му от тук нататък не трябва да се прави социална политика чрез цената на тока. В България има 900 хиляди пенсионери, които получават минимална пенсия. Ако на някой трябва да се помага това е на тях и на други социално слаби.

Трябва да се увеличат т.нар енергийни помощи, а не да се намалява цената на тока за всички. Според Кадиев следващото българско правителство трябва да признае че е необходимо увеличение на цените. Той дори предположи, че скокът трябва да е с 20%.

Делян Добрев говори за това, че страната трябва да намали енергийната си зависимост, като продължи да прави проучвания за намиране на природен газ и петрол. Бившият енергиен министър посочи, че е изненадан, защо са спрени проучванията в два блока в Черно море - Силистар и Терез, като в тях, освен газ, има и потенциал за намиране на  нефт.

Добрев каза още, че в последната година, заради умишленото подтискане на сметките за ток, дефицитът в системата е нараснал с 2 млрд. лева. Точно толкова ще трябват за безплатно  саниране на всички жилищни сгради в България.

В края на своето изказване Добрев заяви, че ГЕРБ подкрепят влизането на България в Единния енергиен съюз на ЕС.

Трайчо Трайков посочи, че докладът на Центъра за изследване на демокрацията, в който се отбелязва, че местни и чуждестранни държавни и частни предприятия се опитват да узурпират българската енергетика се чете като политически трилър или криминален роман.

Той допълни, че страната ни трябва да разработи план за намаляване на енергийната ни зависимост от Русия от една страна, както и от влиянието на правителството върху Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Ако бъде постигната независимост на ДКЕВР от правителството, то този ден трябва да се нареди до 22 септември - Денят на независимостта от България, заяви Трайков.