Китай и още 21 азиатски държави подписаха меморандум за създаване на Азиатска банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank - AIIB) с амбиция да стане алтернатива на Световната банка, съобщи РИА Новости.

Вече съществуващата Азиатска банка за развитие (АБР) не се разглежда от Китай като алтернатива на Световната банка или МВФ, отбелязва Associated press. Новата кредитна организация, наред с други неща, ще се занимава с финансиране на проекти за автомобилни и железопътни пътища, зарядни станции и телекомуникационни мрежи в Азия, необходими за поддържането на местните икономики.

Споразумението са подписали още Индия, Сингапур, Виетнам, Филипините, Монголия, Бангладеш, Бруней, Камбоджа, Казахстан, Кувейт, Лаос, Малайзия, Мианмар, Непал, Оман, Пакистан, Катар, Шри Ланка, Тайланд Узбекистан.

Предложението за създаване на банката е направено преди година от президента на Китай Си Дзинпин. Тогава Китай заяви, че ще внесе голямата част или дори цялата сума от 50 милиарда долара начален капитал за банката. Китай очаква, че частни финансови институции ще осигурят още 50 милиарда долара капитал за банката.

Сумата обаче, ще е бъде по-малка от капитала на Световната банка от 220 милиарда долара и Азиатската банка за развитие от 175 милиарда долара, отбелязва АР. По оценки на Азиатската банка за развитие развиващите се азиатски страни в периода 2010 - 2020 трябва да инвестират по 8 трилиона долара в инфраструктура, за да се движат икономиките им напред.