Българската стопанска камара (БСК) приветства представения от Министерството на финансите проект за изменения и допълнения на Кодекса за социално осигуряване (КСО) и на Закона за държавния фонд за гарантиране на устойчивост на държавната пенсионна система (ДФГУДПС).

В становище, изпратено до министър-председателя и министрите на финансите и на труда и социалната политика, БСК изразява позицията, че чрез предложените текстове се тушират дефектите на приетите в края на 2014 г. промени в КСО, които криеха сериозни рискове за стабилността не само на втория пенсионно-осигурителен стълб (универсалните пенсионни фондове), но и на цялата осигурителна система.

"В настоящия проект за промени т.нар. „право на избор" е в много по-голяма степен гарантирано, като най-същественото е, че то не е ограничено до един път в рамките на целия период на осигуряване, а е дадена възможност да бъде упражнявано многократно. Положителен момент е и връщането на принципа на служебно разпределение на лицата, неизбрали в съответния срок универсален пенсионен фонд (УПФ)", се казва в становището на БСК.

Дискусионни обаче според БСК са предлаганите промени в чл. 70, съгласно които се намалява индивидуалният коефициент на осигуряваните лица за времето, в което са се осигурявали в УПФ, а за престоя на партидите им в т. нар. Сребърен фонд индивидуалният им коефициент не се намалява. Считаме, че подобен запис дава допълнително предимство на държавния фонд и поставя частните фондове в неравностойно пазарно положение, смята работодателската организация.
Според БСК са необходими допълнителни промени в Закона за Сребърния фонд, които да гарантират по-ефективното му управление, а оттам и по-висока доходност на средствата по индивидуалните партиди на осигурените лица. Една от задължителните промени в управлението на фонда би следвало да бъде въвеждането на реално трипартитно управление с равни квоти на държавата, осигурителите (работодателите) и осигурените лица.

Остава нерешен и въпросът за сигурността на осигурителните спестявания. В тази връзка е необходимо да се обмисли възможността за създаване на гаранционен осигурителен фонд по аналог с Фонда за гарантиране на влоговете в банките, предлагат от стопанската камара.

Не на последно място от БСК изтъкват очакванията си дебатът по пенсионната реформа да рестартира дейността на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като единствената установена чрез закон институционална форма за социален диалог по въпросите на трудовите и осигурителните отношения.