Владимир Путин имаше тежка година. Неговата почти незабелязана военна намеса в Украйна докара сериозни проблеми на страната му. Благодарение на западните санкции и падащите цени на петрола, руската икономика буксува. И ето на хоризонта се задава още едно голямо изпитание за страната - идващо от източната част на САЩ, разказва в свой анализ изданието OZY.

Това, което е скрито там, са огромни залежи на природен газ, които благодарение на фракинга увеличиха сериозно газовите доставки в страната. Но има и друго - в скоро време ще започнат и доставки на американски газ до Европа, където от дълго време доминира Русия като доставчик. Според някои американски експерти по-евтиният щатски газ може да свали цените на руския с до 40 процента.

На практика има толкова много газ в американските залежи, колкото е необходимо за обръщането на баланса на силите в световен мащаб. Благодарение на тях САЩ вече може да снабдява съседните Мексико и Канада през тръбопроводи. Според прогнозите течния газ за LNG терминали на САЩ и Австралия може значително да промени силите на пазара до 2020 година.

В същото време Русия усеща ерозията на газовия си монопол в Европа. Голяма част от страните в ЕС благодарение на кризата в Украйна са готови да загърбят държавния хегемон „Газпром" и да отворят пристанищата си за втечнен газ по море. „Русия няма да иска ценова война, но това е неизбежно", според Масимо Ди Одоардо, газов анализатор в базиран в Единбург институт.

Той прилага проста математика, за го докаже. Глобалният капацитет за производство на втечнен газ е 14 трилиона кубически метра през 2014 година, докато търсенето засега възлиза на около 12 трилиона. Оттук нататък производството само ще расте, по прогнозни данни с 40 процента до 2020 година.

„Всеки допълнителен кубичен метър газ ще намалява цените, и това ще стане интересно поле за геополитика", коментира Костанца Джакацио, анализатор към Международната енергийна агенция.

Австралия ще произвежда много газ, но голяма част от него вече е предвиден за азиатските пазари. Америка обаче от друга страна развива силно своята газова инфраструктура и се очаква да произвежда 2.5 трилиона кубически метра газ пред 2022, което ще я превърне в „ключов доставчик".