Румъния е произвела и изнесла най-голямото количество енергия в последното десетилетие. Рекорди има и при храните.

"Година на рекорди", пише днес в заглавие румънският вестник "Зиарул финанчиар", цитиран от БТА. Зелената енергия също е достигнала рекордно равнище, отбелязва изданието, според което контекстът в региона, както и продукцията зелена енергия, която е свалила цените на пазара, са създали предпоставки за рекорден износ на енергия през миналата година.

Според изчисления на вестника стойността на произведената от Румъния енергия през 2014 година възлиза на около два милиарда евро. Средната цена е около 34,6 евро за мегаватчас. Около 14 на сто от произведеното количество е изпратено на пазара в България, Сърбия и Унгария.

В сравнение с 2013 година през 2014 година износът на енергия от Румъния е нараснал с близо 80 процента, стигайки стойност от 300 милиона евро.

Същевременно румънският вестник "Капитал" пише днес, че през 2014 година Румъния е регистрирала рекорден износ на земеделски и хранителни продукти. За първите десет месеца на миналата година износът на такава продукция възлиза на 4,6 милиарда евро, което е с 8,5 на сто повече спрямо 2013 година.

Стоките, които са допринесли най-много за този рекорден износ, са жито, цигари, царевица и слънчогледово семе.