Министърът на транспорта, информационните тенологии и съобщенията Данаил Папазов откри вторият железопътен проект изграден със средства от Оперативна програма „Транспорт". Официално влезе в експлоатация на модернизираната железопътна отсечка „Михайлово - Калояновец", част от проекта за рехабилитация на линията Пловдив - Бургас, съобщава starazagorautre.bg.

„Другите два лота, които са част от линията Пловдив - Бургас и са в процес на изграждане, са достигнали между 70 и 80 % изпълнение", каза Данаил Папазов. Очаква се те да бъдат завършени до края на тази година. По думите му целта е до 2020 г. по-голяма част от линията да позволява скорост от 160 км/ч.
Министър Данаил Папазов съобщи, че всички железопътни проекти по Оперативна програма „Транспорт" са в процес на изпълнение. До този момент Национална компания

„Железопътна инфраструктура" е получила над 394 млн. лв. от европейската програма.
По време на събитието стана ясно, че са били проведени съвместни проверки от българска и румънска страна на техническото състояние и осигурителна техника на жп линията по моста „Нова Европа" при Видин - Калафат. Те са показали, че линията отговаря на всички технически изисквания за експлоатация и безопасност на движението и жп трафикът по моста може да бъде пуснат. Очаква се първият влак да премине по моста през май.

Проектът за рехабилитация на линията Пловдив - Бургас се изпълнява по Оперативна програма „Транспорт". Стойността на отсечката Михайлово - Калояновец е над 35 млн. лв. и позволява скорости от 160 км в час.