Има невероятни идеи и в математиката и във финансите. Например, корен квадратен на отрицателно число и отрицателни лихви изглеждат невъзможни. За да се намери разумно обяснение е необходимо да се разберат числата и парите по нов начин. Швейцарската национална банка постави по-дълбоката парична теория на практика като намали на 18 декември основния лихвен процент до -0.25%.

Централната банка се опитва да задържи Швейцария неутрална при световните валутни войни. Другите държави се опитват да свалят стойността на валутите си и това кара дилърите да търсят сигурност. Франкът е считан за сигурен и търсенето му постоянно заплашва да повиши стойността му далеч над нива при които Швейцария може да търгува на печалба стоките и услугите си.

Швейцарската централна банка обаче вече отговори. Нейното първо оръжие беше печатането на пари. През септември 2011 тя обеща да напечата достатъчно франкове, които да продава на чуждите инвеститори, за да запази стойността на валутата под 1.20 срещу еврото. Това проработи, но стабилната стойност натовари банката с огромните 475 милиарда долара резерви. Сега отрицателните лихви са новото оръжие.

В ежедневието, където парите са считани за начин да задържиш бъдеща покупателна сила, това звучи лудо. Когато хората разглеждат парите като склад на стойност, те не искат тази стойност доброволно да бъде орязана от паричните власти.

Швейцарската национална банка обаче гледа на парите съвсем различно, като средство за макроикономическа политика и за финансови спекулации. Спекулантите не ги е грижа стабилната стойност на валутите, нито швейцарските работни места. Те искат да пожънат печалби и да избегнат загуби. Централната банка обаче я е грижа за работните места, които счита, че са заплашени от излизащия извън контрол франк. И така тя използва парите в борбата срещу финансовите пазари.

Швейцарската национална банка не е първата централна банка, която пробва отрицателните лихви, но изглежда най-решителната и сигнализира, че лихвите може да паднат и до -0.75%. Други монетарни институции би трябвало да изучат този експеримент внимателно. Подобно на въображаемите цифри от математиката, обратно спестовните негативни лихви могат да се окажат важен инструмент във времена на дефлация.

Коментарът е подготвен от Бул Тренд Трейдър.