За съжаление, у нас мафията се е сраснала с властта. Организаторите на кампанията срещу КТБ АД са изцяло мотивирани от нестихващия си животински апетит за кражба и грубо използват държавните институции за лично облагодетелстване.

Това са думи на банкера Цветан Василев в пространно интервю за новините.бг., в което коментира случванията около фалита на банката, настоящото състояние, но и бъдещите си намерения.

Според него сривът на КТБ е „енциклопедичен пример за грубия мутренски подход, прилаган в България" - ликвидаторите на КТБ АД не са се поколебали да изнудват клиенти да си теглят парите насила, да упражняват натиск върху одитори, за да подкрепят тезите, които искат...

КТБ е жертва на поредица от институции - БНБ, НАП, но и правораздавателната система, както и на всички правителства, които са позволили на нездрави интереси на определени кръгове да определят националната политика в цели сектори.

Като пример за тезата си банкерът Цветан Василев дава „марионетното правителство на Пламен Орешарски.

Той директно насочва обвинението си и към българската прокуратура, чийто представители с непремерени изказвания са причина за създаването на паника в обществото.

С думите си господи н Василев директно посочва „политико-икономическия кръг на ДПС", който заедно с политици от други партии са мобилизирали целия държавен апарат срещу КТБ.

Освен факта, че е бил атакуван заради критичните си изказвания за корупцията сред българските политици, Цветан Василев казва, че и не се е поддал на изнудването през март месец тази година за прехвърляне на част от „Виваком".

Също така банкерът казва, че през май 2014 г. е подал сигнал за изнудване от страна на депутата от ДПС Делян Пеевски, но прокуратурата е отказала да го разследва - отказът обаче е получен наскоро.

„Опитът за превземане на Виваком чрез вътрешен преврат от миналата седмица също е доказателство, че апетитът на български политици към компанията все повече се разраства", казва Василев и обяснява, че ключови директори във Виваком са били заплашвани с физическа разправа от адвокат, близък до ДПС и ГЕРБ.

„За съжаление, едни и същи методи за сплашване и натиск се прилагат в България от 90-те години насам - просто ПР-ът на тези „ходове" се е развил", коментира Цветан Василев.

Цветан Василев отрича успехът на КТБ да се дължи на близост с политически кръгове, политици или държавна помощ, като твърди и че ЕК е стигнала до този извод след проверка.

Средствата на държавни дружества представляваха по-малко от 7% от активите на банката. В България има стотици държавни дружества и мога да ви уверя, че повечето от тях не са се облужвали при КТБ. КТБ винаги е работила предимно с перспективни частни фирми от структурно-определящите сектори на българската икономика.

Тезата, че атаката срещу КТБ АД е последвала в резултат на разрив между мене и Делян Пеевски, удобно се разпространява от организаторите на наказателната акция срещу банката. Пеевски е само един от видимите инструменти, казва още Василев, като обаче не отговаря на въпроса дали разривът е настъпил заради недоразумения по проекта „Южен поток".

„БНБ беше основен инструмент в комплота срещу банката и не се посвени да наруши многократно и българското, и европейското законодателство, за да удовлетвори интересите на политическите кръгове, които я контролират. Тя буквално се подигра с акционерите и клиентите на КТБ АД", продължава интервюто.

Цветан Василев изброява поредица от аргументи за тезата си, че КТБ умишлено и допълнително е срината след поставянето й под особен надзор юни месец - освен пускането на слуха за източването на едни 4 млрд, но и изнасяне на лични данни, банкова тайна, непрофесионализъм на квесторите, дори и неправомерно отстраняване на служители.

Според Василев одитът на КТБ е направен на база методология, която не е възприета като работна не само в България, но и в ЕС. „Любопитно ми е какъв ще е резултатът от подобни „одити" на други банки в страната!"

КТБ винаги е била банка за пример-с изрядни показатели, ясна стратегия за развитие и множество доволни клиенти, доверие на международни инвеститори.

За бъдещето на КТБ

Василев уверява, че като собственик на мажоритарния акционер в КТБ ще се бори докрай срещу абсурдното и незаконното отнемане на лиценза на банката от страна на държавния регулатор, на засега отказва да коментира действията на съда и отлагането на делото за 9 февруари 2015 г.

Реален шанс за възстановяване на КТБ в предишния й вид вече загубен, когато квесторите са оторизирали цесиите.

„Въпреки всичко обаче считам, че КТБ трябва да се преструктурира и да бъде продадена заедно с лиценза си на стратегически инвеститор, а не по този варварски начин, по който са планирали - на парче, все едно сме на селски пазар.

Разбира се, запазването на лиценза означава, че апетитните активи на КТБ няма да могат да бъдат придобити на безценица от определени политико-икономически кръгове, които отдавна си точат зъбите за това", казва Цветан Василев.

Всякакви внушения, че е безкрайно полезно за България да национализира КТБ, са фасада за нейното разграбване от фирми, пряко зависими от политическите формации в страната.

Банкерът припомня, че атаката всъщност започва от момента на обявяването на ареста на „тримата, готвели покушение срещу известен български политик", а реални финансови затруднение институцията не е имала преди.
„Кризата можеше да бъде преодоляна много бързо, безболезнено и без щети за вложители и клиенти, които имаха доверие на КТБ като обслужваща банка на техния бизнес."

Цветан Василев заявява, че не е оптимист за бъдещето на банка „Виктория", спрямо която е приложена подобна схема - попадна в престъпните и зависими от политико-икономически групировки ръце на БНБ.

Според Василев основните акционери в КТБ ще се борят докрай за правата си и ще направят всичко възможно да спрат издевателствата и над КТБ, и над „Виктория".

Василев се протипоставя и на твърдението, че България взима заем за да може да изплати гарантираните влогове в КТБ. „България взима заем заради тежките последствия от некомпетентна и неадекватна политика, прилагана с години."

Според него организаторите на атаката срещу КТБ са пожертвали икономическата стабилност на страната.

В края на интервюто Цветан Василев казва, че би се върнал в България „само ако е гарантирана моята физическа сигурност, както и справедлив процес."

В момента според него индикации за това няма. „Точно обратното, мафията все повече овладява политическата система и налага мутренско-рекетьорски подход на управление."

„Вярвам обаче, че който копае гроб другиму, сам пада в него", допълва Василев.