Цените на имотите в Дубай са намалели с 12,2% през последната година. Това е най-големият спад в света, според консултантската фирма за недвижими имоти Knight Frank.

Понижението през 12-те месеца до юни е най-голямото сред 56 масови жилищни пазари и по-голямо дори от 12-процентния спад в цените на имотите в Украйна, която беше ударена от почти две години протести, сепаратистки бунтовници и политически катаклизъм, пише Bloomberg.

Цените на недвижимите имоти в Дубай са спаднали с 2,8% през второто тримесечие. От отсрещната страна стои Хонконг, където цените за жилища са се покачили с 20,7 на сто.

През последното десетилетие жилищният пазар в Дубай се люшкаше от бум към провал и обратно. Печалбите в двете години до 2014 г. компенсираха голяма част от загубите, възникнали при колапса през 2008 г., който тласна града до ръба на банкрута.

Цените започнаха да падат отново тази година на фона на потъването на цените на петрола и по-слабите валути в Русия и Европа. Регулаторите наложиха таван върху размера на ипотеките и удвоиха таксите за транзакции, за да избегнат спекулации.

Очаква се спадът на цените на недвижимите имоти в Дубай да продължи, според доклад на Cluttons. Цените на вилите ще паднат с още 5-7 процента през втората половина на година. Наемите също ще отбележат понижение - с около 1,5-2 процента, според Cluttons, въпреки че на някои инвеститори апартаментите продължават да им изглеждат изгодно.