Цената на петрола сорт Brent се държи близо до 97 долара за барел, поддържана от икономическата статистика на САЩ и Китай. Но ще завърши тримесечието с максимален спад за повече от две година насам на фона на изобилното предлагане, вялия ръст н а световната икономика и пикови стойности на долара.

По обед фючърсите за Brent поскъпнаха с 10 цента - до 97,30 долара за барел, а тези за американския еталон WTI поевтиняха с 24 цента - до 94,33 долара за барел.

От началото на септември Brent поевтиня с почти 6 процентов, а WTI - с 2 процента. Двата еталонни сорта завършват на минус в котировките трети месец подред. За третото тримесечие на годината Brent загуби от стойността си повече от 13 процента, отбелязва Reuters.

Надценката на европейския еталон Brent в сравнение с американския WTI вчера се намали до минималната за годината стойност от 2,57 долара за барел.

Активността на производствения сектор в Китай се стабилизира през септември, благодарение на ръста в експортните поръчки, показва публикувания днес индекс PMI, изчисляван от HSBC/Markit.

Нефтопреработващите мощности по крайбрежието на Мексиканския залив ще намалят производството си с 500 000 барела през октомври, във връзка със сезонната профилактика. Но бързо ще се върнат към нормалната си работа през ноември по данни на IIR Energy.

Запасите от петрол в САЩ през миналата седмица са нараснали, а от бензин са намалели, предполагат анализаторите, анкетирани от Ройтерс преди излизането на данните.