Еврото търпи сериозни загуби, след като попадна под натиск при трезвата оценка на икономиката в еврозоната от Европейската централна банка.

Участниците на финансовите пазари възприеха вчерашната пресконференция на Марио Драги след края на редовното заседание на ЕЦБ, както и новите, по-ниски икономически прогнози, като сигнал, че Централната банка вероятно ще се наложи да увеличи провежданата от нея програма за "количествени улеснения" - чрез удължаване на срока на действие на тази програма (след планирания на този етап край на стимулите през септември 2016-а година), за да може да се гарантира, че инфлацията в еврозоната ще успее да се повиши към целевото ниво от малко под 2 процентни пункта.

ЕЦБ предупреди, че растежът може да пострада от губенето на скорост на ново възникващите пазари и по-специално в Китай, както и заради спада на цените на петрола, който може да вкара еврозоната в дефлация през следващите месеци. Лихвите бяха оставени без промяна, каквито бяха и очакванията.

Единната валута падна спрямо долара до 1.1087 от нива над 1.12. Съотношението евро/йена слезе до 132.72 тази сутрин, информира Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg).
Дилърите вероятно няма да продължат да свалят еврото преди излизането следобед на данните за трудовата заетост в САЩ, както и при липсата на китайските финансови пазари, които са затворени днес заради официалния празник в страната.

Предварителните прогнози за днес са за увеличение на работните места в САЩ с 220 000.
Йената е силна не само срещу еврото, но и срещу долара. Двойката долар/йена отново приближи нивата от 119.

Високо доходните валути като канадския и австралийския долар спаднаха срещу зелените пари заради понижените цени на петрола. Австралийският долар удари ново шест и половина годишно дъно на 0.6960. Инвеститорите са агресивни продавачи на валутата през последните седмици, най-вече заради повишените опасения за китайската икономика, която е основния експортен пазар на Австралия.

Златото е в очакване на данните за заетостта в САЩ днес, след два дни на спад и почти липса на промяна при днешната търговия на цена около 1124 долара за тройунция. Металът, който вчера удари едноседмично дъно от 1121 долара е на път да отчете втора поредна седмица на спад.

Докладът за трудовата заетост ще хвърли повече светлина върху времето на действие на Фед, въпреки че скорошната волатилност на световните пазари намали очакванията за повишение през септември. Все пак несигурността оказа натиск върху жълтия метал. Предварителните прогнози са за ръст на работните места с 220 000.

По-високи лихви биха навредили на не носещото лихвени плащания злато и биха дали сила на долара.