Инвестициите в бизнес имоти в световен мащаб ще нараснат с 13% до 968 милиарда евро (1,33 трилиона долара), прогнозира световната консултантска компания Cushman & Wakefield в изданието „Международен инвестиционен атлас 2014", представено от стратегическия й партньор в България и Македония Forton. Съединените щати и Западна

Европа се очаква ще дадат основния тласък за подема в инвестиционната активност.
Според Cushman & Wakefield през 2013 г. глобалният пазар е възлязъл на стойност 859 милиарда евро (1,18 трилиона долара), с 22.6% повече от 2012 г. и e постигнал най-високото ниво от 2007 г. насам.

Глобалните инвестиции в недвижими имоти преминаха повратна точка през 2013, като пазарната активност и цените нараснаха с края на икономическите рецесии, нарастването на бизнес доверието и увеличената ликвидност на повечето световни пазари.

Силното последно тримесечие тласна обемите в Европа, Близкия Изток и Африка до шестгодишен връх от 246,3 милиарда долара през 2013 г., 23% над нивото от предходната.

„Пазарът в Европа, Близкия Изток и Африка е силно ентусиазиран. Общото търсене продължава да расте, като институционалните фондове и чуждестранният интерес се увеличават", казва Ян Вилем Бастийн, директор „Инвестиции" за Европа в Cushman & Wakefield.

Според Forton българският пазар също ще нарасне поради по-високото търсене на имоти в световен мащаб, очакваното удвояване на икономическия ръст от 0.9 до 1,7-1,8% през 2014 г. и предлагането на повече активи. През миналата година в България са отчетени придобивания на стойност 54 млн. евро по методологията на Cushman & Wakefield, с 26% повече от предходната. Поради ниското равнище от последните две години от Forton прогнозират, че през 2014 г. обемът би могъл да се удвои в сравнение с миналата и да достигне между 100 и 130 млн. евро.

„Положителната ни нагласа е резултат от по-сигурната икономическа среда и ръста на глобалния пазар на имоти", коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „През последните две години инвестициите бяха значително по-ниски, отколкото може да се очаква предвид наличните активи и историческият интерес на чуждестранни и местни инвеститори. Смятам, че през тази година пазарът ще започне да наваксва изоставането."

Според Forton завръщането на чуждестранните инвеститори ще доведе до повече сделки с големи активи, които генерират стабилен доход от наеми - клас А офис сгради с висока заетост, значими търговски центрове и хотели. Очаква се да продължи предлагането на имоти от кредиторите, от което да се възползват и местни инвеститори.

„От гледна точка на световните инвестиции в имоти българският пазар е в рамките на статистическата грешка. Той ще продължи да бъде зависим от единични сделки, които ще имат съществено влияние върху общия му обем в края на годината. Но дори при най-консервативния сценарий смятам, че обемът ще бъде по-висок от миналогодишния", коментира още Михаела Лашова.