Обемът на валутните резерви на Народната банка на Китай през третото тримесечие на тази година са спаднали с най-големите темпове в историята на страната. При това понижението на този важен показател за финансовото състояние на държавата е за пето тримесечие поред, отбелязва Bloomberg, позовавайки се на официални данни от Централната банка в Пекин.

Анализаторите обясняват този процес с августовската девалвация на юана - най-голямата за последните две десетилетия. А тази ситуация принуди Централната банка активно да се намесва на валутния пазар, за да подържа курса на националната валута.

Валутните резерви на НБК през третото тримесечие са се съкратили със $180 млрд, - до 3 трилиона и 514 млрд. долара. През септември те са понижили с $43,3 млрд. - по-малко, от прогнозата на анализаторите, които очакваха спад от 57 млрд. долара. Рекордното намаляване на валутните резерви бе през август - 93,9 млрд. долара.

Забавените темпове на съкращаването на резервите говорят за постепенно ограничаване на валутните интервенции на Централната банка, отбелязват наблюдателите.

След девалвацията от 11 август юанът поевтиня с 2,6% за месец, а изтичането на капитали от Китай достигна рекордните 141,66 млрд. долара. Но през септември в континентален Китай юанът поскъпна с максимално от 4 година насам

Освен това, по данни на системата за междубанкови разплащания SWIFT, през август китайският юан за първи път се е изкачил до четвърто място в света за най-използвани валути в международните разплащания, измествайки японската йена.