Много сериозни стъпки, за да срещне обещанието си за намаляване на въглеродните емисии е решила да предприеме Германия. Правителството обяви плановете си да затвори няколко въглищни централи в цялата страна, за да се намалят емисиите на въглероден двуокис в съответствие със заложените цели за 2020 г., съобщава GreenTech.bg.

Планът ще се отрази на въглищни ТЕЦ с обща мощност от 2,7 гигавата, но не е ясно колко съоръжения ще бъдат затворени или къде.

Германия се превърна в модел за опазване на околната среда в света с мощните си инвестиции в соларни системи и обещанието си за намаляване на въглеродните емисии с 40% до 2020 г. Амбициозната цел няма да бъде постигната лесно. Затова страната предприема важни стъпки, с които да замени мръсната енергия от изкопаеми горива с по-чисти възобновяеми енергийни източници.

Действията на министъра на енергетиката на Германия Зигмар Габриел, естествено, не минават без опозиция.

Първоначалното предложение на министъра на енергетиката бе за намаляване на въглеродните емисии чрез затваряне на най-старите и най-замърсяващи електроцентрали в страната. Ала местните предприемачи смятат, че този ход ще постави 100 000 работни места в риск. Компаниите за комунални услуги също дават отпор, твърдейки, че пропуснатите доходи могат да ги съсипят и че трябва да изплащат крупни обезщетения, ако планът се задейства.