Само преди няколко месеца мнозина съзираха голяма опасност от нов балон на цените на имотите във Великобритания. Нараснаха гласовете за повишение на лихвите и специални интервенции на пазара на ипотеките. Сега обаче алармените призиви започнаха да изчезват. Чуждите капиталови потоци към Лондон намаляват, одобренията за заеми за жилища са спаднали, а инфлацията на цените на имотите се понижава. Страховете за „балон" се оказаха преждевременни.

Разговорите за предстояща опасност се подхранваха от бързото повишение на цените на имотите, особено в Лондон, където годишното увеличение беше 20.7% през третото тримесечие. В национален мащаб проблема беше по-малък с повишение от 9.6%.

Допълнителните проблеми в Лондон започнаха точно след финансовата криза в Кипър в началото на 2013 и се увеличиха след анексирането на Крим от Русия в началото на тази година. Според информации от брокери на недвижими имоти, анексирането е съвпаднало с притока на големи парични потоци. Някои оценки гласят, че 13 милиарда паунда чужди капитали са влезли във Великобритания през април тази година. Това изглежда повиши цените в Лондон прекалено високо и корекцията изглежда много вероятна.

Извън Лондон имотите също изглеждат прекалено скъпи. Средното съотношение цена на имота към печалбите е малко над 5 при доста по-ниски стойности в дългосрочен план от 4.1. Простото метрично измерване показва, че цената на една британска къща е завишена средно с 34 155 паунда.

Скъпите имоти станаха достижими благодарение на ниските лихви. Ипотечните плащания се равняват на само 29.5% от средния доход на едно домакинство през третото тримесечие. Дългосрочните средни стойности са 35.8%. Миксът от скъпо жилище и евтини заеми обаче загатва за уязвимост. Покачване на лихвите може да доведе до нов спад на цените на имотите.

Засега обаче лихвите по ипотеките вървят в другата посока като някои пет годишни сделки отново са на разположение при лихви под 3%. Въпреки това одобренията за ипотеки намаляха през октомври до 17 годишно дъно. "Прегледът на ипотечния пазар" от Английската централна банка принуди заемодателите да увеличат изискванията.

Ниското заплащане в английската икономика е основното ограничение върху цените на имотите. Постъпленията в реални изражения спадат всяка година след 2008 и са вече под нивата от 2002 година. Казано с други думи британците не разполагат със средства, за да създадат ценови балон.

Материалът е подготвен от Бул Тренд Трейдър по материали на световни информационни източници.