Спадът на световната икономика и най-вече на тази в Европа остави един пазар сравнително невредим: Италия.

Докато европейските акции отстъпиха три четвърти от печалбите си за годината, бенчмарковият индекс FTSE MIB се повиши със 17 на сто. Италианските акции пострадаха по-малко от скорошния рязък спад, защото компаниите не са толкова зависими от Китай.

В същото време трейдъри спекулират, че вътрешното икономическо съживяване ще повдигне акциите, които се представяха по-зле от останалите през последното десетилетие, предаде Bloomberg.

Докато германският индекс DAX падна със 17% от рекорда си през април на фона на спада на автомобилното производство, италианските акции загубиха по-малко от половината от това, надминавайки повечето европейски национални мащаби.

Най-големите компании, включени в индекса FTSE MIB - Eni SpA, банките Intesa Sanpaolo SpA и UniCredit SpA - получават повече от 65% от приходите си от Европа и по-малко от 15% от Азия.

Инвеститорите са оптимисти, че мерките на министър-председателя Матео Ренци и влиянието на Европейката централна банка работят. През първата половина на годината италианската икономика се разшири повече от прогнозираното, безработицата спадна неочаквано през юли и редица производствени индустрии и такива в сферата на услугите надминаха прогнозите през август.

Всъщност четирите най-добре справящи се заемодатели в индекса Stoxx Europe 600 тази година са италиански.

Акциите на страната се радват на рядък пристъп на доверие, след като FTSE MIB изгуби 38% от 2005 до 2014 г., когато Европа отчиташе скок от 36 процента.