Черно-червената коалиция в Германия завърта силно кранчето на разходите и започва инвестиционна офанзива. Само за инфраструктура, опазване на климата, помощ за развитие и подкрепа за финансово слаби общини до 2019 година трябва да бъдат осигурени допълнително около 23 милиарда евро, съобщи германската агенция dpa.

Според приетите от кабинета в Берлин основни насоки за бюджета през следващите четири години армеията също следва да бъде подсилен допълнително с около осем милиарда евро. Полицията, Федералната криминална служба и Федералната служба за защита на конституцията също ще получат повече пари и персонал. Значително ще се увеличат обаче и социалните разходи.

Проектобюджетът за 2016 г., както и финансовият план до 2019 г. ще бъдат приети окончателно в началото на юни. Бундестагът следва да приеме преработените бюджетни планове в края на ноември. Общите разходи на федералната република ще се увеличат под чертата от 302,6 милиарда евро през тази година на 334 милиарда евро през 2019 година. При това значително ще се увеличат и социалните разходи. До 2019 година техният дял в общите разходи ще се увеличи на около 52%.

Кабинетът прие също така и актуализиран бюджет за 2015 г. По този начин се създават предпоставки за бъдещи инвестиции. Освен това се формира извънреден бюджет от 3,5 милиарда евро за подпомагане на финансово слаби общини. Други 1,5 милиарда евро ще постъпят през 2017 г. За финансово подпомагане на федерални провинции и общини при приемането на кандидати за убежище, през 2015 и 2016 г. ще бъдат осигурени съответно 500 милиона евро.