Правителството имаше зависимости от кръгове, свързани с банкови системи, медийни изяви, медийни империи. Подчинено бе на хора с бизнес интереси. Това признание направи в ефира на БТВ депутатът от Коалиция за България Таско Ерменков.

„Не бих рекъл, че правителството е обслужвало бизнес интереси на стойност, имаше не съвсем прозрачна политика на вземане на решения. Но в по-голямата си част вършеше добре работата си", подчерта той.

Преди ден депутатът избра непопулярната позиция да не подкрепи оставката на кабинета „Орешарски". Ерменков обяви още съществуването на „обвързаности", но попита риторично дали в последните 25 години е имало правителство, което да е било напълно независимо.
Огласявайки още „публични тайни", депутатът каза, че социалистите са били наказани от избирателите си на евровота, защото са се опитвали да правят компромиси „в името на една стабилна държава", но е липсвала прозрачност „кой кога взима решенията". По думите му в парламента често пъти са били взимани спонтанни, а не аргументирани решения.

Таско Ерменков отново заяви подкрепата си към бившия кабинет, а за гласувалите „за" оставката му каза: „Тези, които гласуваха „за", го направиха не защото са против това правителство, а защото осъзнаха, че няма живот - не защото е лошо, а защото парламентът не отговаряше на неговия капацитет".

Запитан дали БСП ще спазят трите изисквания, които държавният глава Росен Плевнелиев вчера постави пред парламента, червеният депутат отговори, че са съгласни с актуализацията на бюджета на НЗОК, но не и на държавния; банковият въпрос трябвало да се решава от БНБ; а вариант служебен кабинет, който да се ползва с правомощия на редовния, бил опит на държавния глава да спести на държавата парламент.