От Българската академия на науките (БАН) подкрепиха добива на шистов газ у нас. Разработването на находищата от него ще защити България от геополитическо въздействие. Тази позиция изразиха учени геолози от БАН и енергийни експерти на пресконференция в „София прес", съобщи news.bg.

Енергийният експерт инж. Христо Казанджиев посочи, че малко хора знаят, че изследвания за наличие на шистов газ се правят у нас от години. Той обясни, че през последните две десетилетия технологиите са се развили и това е дало възможност добивът да бъде икономически ефективен.

Казанджиев допълни, че преди да започне сериозно да се обмисля добива на шистов газ в България са били правени проучвания за възможностите за извличане на газ от въглища. По думите му CBM Energy Limited са установили през 2007-2008 г. наличие на 7 млрд. кубически метра газ, но по политически причини фирмата е била изгонена от България. Той коментира, че като цяло у нас разрешенията за подобни проучвания се издават бавно и това гони сериозните инвеститори.

Христо Казанджиев беше категоричен, че добивът на шистов газ е стъпка към удължаване на петролната ера на човечеството и голяма перспектива за държави като България, които нямат големи собствени ресурси от нефт и природен газ. Експертът посочи, че вече се работи по добива в Турция, Пошла, Унгария, Великобритания, Швеция, Украйна и Полша. По думите му Варшава вече е раздала 70 лицензни блока за проучвания.

По отношение на самия начин на добив, секретарят на Геологическия институт проф. Кристалина Стойкова заяви, че в подземните слоеве се инжектира основно вода, пясък и „адитиви" (тя не обясни какво точно влиза в тази група, но даде пример с метални стружки). Експертите обясниха, че в процеса на добива се изважда вода, която може да бъде използвана отново, а за самите проучвания са необходими много малки количества от порядъка на 50-100 куб. метра.

Припомняме, правителството разреши на „Шеврон" да извърши обследване на залежите от шистов газ у нас, като американската компания плати предварително на България 30 млн. евро. Шистите представляват глинести скали, съдържащи метан.