Как политическата ситуация се отразява на икономиката и финансите ни, налага ли се актуализация на бюджета? Темата коментираха в ефира на БНТ икономистите Емил Хърсев и Георги Ангелов.

Според Емил Хърсев бюджетът при всички положения актуализиран от следващото правителство. Той е сигурен, че разумът ще надделее и ще има правителство в определения ат закона срок. Според него една от първите задачи на новия финансов министър ще е да приключи годината. Той смята, че това дали ще има време да се актуализира бюджета зависи от степента на актуализация. Включително за половин час може да се формира проста актуализация на бюджета, само допълване на лимитите за заеми би била най-простата такава, каза финансистът.

Експертът отбеляза, че виждаме и една много сериозна нерешителност в банковата система. Според него твърде много време е отишло в хаос и неяснота. Над 70% от всички мениджъри във фирмите очакват влошаване на ситуацията, добави той.

В такава ситуация, в която има толкова фрагментиран парламент, европейската практика е големите партии да съставят правителство, каза Георги Ангелов. Според него проблемът е, че ситуацията е много тежка и икономически, и бюджетно и финансово.

Той каза, че икономиката вече потъва след толкова месеци на политическа нестабилност и това ще продължи, ако продължи и политическата нестабилност. Едно е да напишеш, че в бюджета има голям дефицит и ще вземеш дългове, съвсем друго наистина да намериш от къде ще вземеш тези пари, защото в ситуация на политическа нестабилност и липса на доверие към пазарите не е лесно да вземеш 4 милиарда, обясни икономистът.