По последни данни от преброяването, 55,42% от шотландците са отговорили с "Не" на въпроса трябва ли Шотландия да стане независима държава. Положително на въпроса са отговорили 44,58% от избирателите.

На този етап са преброени около 90% от гласовете. В абсолютни числа 1 914 187 души са дали вота си в полза на оставането в Обединеното кралство, докато 1 539 920 са пожелали Шотландия да стане независима държава, съобщава БиБиСи.

Избирателната активност е била около 85%.

Референдумът за независимост в Шотландия приключи около полунощ българско време.

Вече са преброени гласовете на 31 от всичките 32 области в Шотландия.

След като стана известна волята на шотландците, водачът на противниците на независимосттта Алистър Дарлинг заяви: "Това е много важен резултат за Шотландия, но също така и за Обединеното кралство като цяло”.

От своя страна Алекс Салмънд, първият министър на Шотландия и лидер на привържениците на отделянето на Шотландия от Великобритания, заяви, че приема поражението си.

„Важно е да се каже, че нашият референдум беше процес, постигнат чрез съгласие и споразумяване, като мнозинството от шотландците реши на този етап Шотландия да не бъде независима страна. Приемам решението на народа и призовавам всички в Шотландия да приемат демократичното волеизявление на народа на Шотландия”, обяви Салмънд.

Той призова основните юнионистки партии да изпълнят обещанията си за по-големи правомощия, делегирани на шотландския парламент.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че е радостен, че Великобритания ще остане заедно, като призова за национално единство. Той поздрави тази сутрин Алистър Дарлинг

Ето какво показват резултатите в отделните области:

Глазгоу, който е най-голямата област в Шотландия и третият най-голям град изобщо във Великобритания, гласува в полза на независимостта, като 194 779 са отговори с "Да" за независимост на Шотландия, докато 169 347 са пожелали да останат в Обединеното кралство.  

От своя страна Единбург, столицата на Шотландия, отхвърли независимостта, като 194 638 са гласували за оставането в рамките на Великобритания, докато 123 927 са били "За" независимостта.

Резултатите от гласуването в "Петролната столица на Европа" - Абърдийн, показват победа на противниците на независимостта. За оставането в Обединеното кралство са се обявили 58,6 на сто от 175 000 имащи право на глас на третия по големина град, при избирателна активност от над 80 на сто.

Шетландските и Оркнейските острови са гласували за запазване на съюза - съответно 9 951 гласа "не" и 5,669 гласа "за" и 10 004 гласа "не" срещу 4,883 гласа "за". При 89% от преброените бюлетини, в Клакмананшър също засега желаещите да останат част от Великобритания имат превес - 19 036 гласа "против" срещу 16 350 "за" независимост. Ренфрушър - 62 067 гласа "за" срещу 55 466 "независими". Същото показват данните за Западни острови, Мидлоудиън, Стърлинг, Фолкърк и Източен Лоудиън.

Преброяването в Дънди показа подкрепа за независима Шотландия - с 53 620 гласа срещу 39 880 "против". Същото е и в Западен Дънбартъншър - 33 720 "за" срещу 28 776 "не". В Инвърклайд само 86 избиратели не искат промяна.

Полицията разследва сигнали за изборни нарушения в Глазгоу. Съобщава се, че в Дънди за кратко преброяването е било спряно, защото се е включила противопожарна аларма.

4,2 млн. души, или 97% от избирателите се регистрираха за вота. От тях около 790 000 са подали своя глас по пощата, което се случва за първи път в избори там.

За първи път право на глас имаха шотландци на възраст 16 и 17 години.

Преди провеждането на референдума британските лидери смятаха, че дори ако шотландците гласуват за запазване на 307-годишния съюз, структурата на Великобритания ще трябва да се промени, като се предостави повече власт на Шотландия, което пък може да окаже негативно влияние на Англия, Уелс и Северна Ирландия.

Британската кралица Елизабет II и пемиерът Дейвид Камерън ще направят изявление след съобщаването на резултатите.