КТБ технически не е фалирала. Най-вероятната хипотеза е обявяване на несъстоятелност, тъй като в закона фалит не съществува. Това каза банкерът Левон Хампарцумян в интервю за предаването „Тази сутрин" по БиТиВи. Очевидно е, че има огромни злоупотреби, направени от хората, които управляват банката. Оманският фонд започна да се разграничава много ясно от ръководството и мажоритарните собственици. На въпрос дали Цветан Василев е взел парите, банкерът отговори, че не знае дали ги е взел, но ги е разпилял и не е управлявал бизнеса си както трябва.

Припомняме, над 4 млрд. лева е дупката в Корпоративна търговска банка. Това са установили одитите на „Ърнст енд Янг одит" ООД, „Делойт България" ООД и „АФА" ООД, чиито доклади, припомняме, бяха предадени на БНБ в понеделник.

Хампарцумян е категоричен, че правителството няма място при взимането на решение за КТБ. БНБ е самостоятелна и може да дава и отнема лицензи, тя е тази, която трябва да реши.

Според банкера опитите да бъде съживена КТБ би биха били безумие. Той определи това като пълнене на каца без дъно.

По думите на Левон Хампарцумян в БНБ работят много добри професионалисти, които знаят какво правят. Според него централната банка може да бъде подведена, но не за много дълго време. Той заяви още, че одиторите са видели в тези 4,22 млрд. лева предполагаемите липси до края на годината. Банкерът посочи, че има кухи фирми, които са в абсолютно противоречие с нормалната банкова практика. Според него става въпрос за счетоводни трикове, чрез които се е създала видимостта, че кредитите в банката се обслужват.

Той е категоричен, е прокурорите са тези, които трябва да кажат дали банката е ограбена. По мнението му тя е зле управлявана и са създадени условия за натрупване на огромни загуби.

Помолен за коментар на думите на Цветан Василев, че някой иска да му открадне банката, Хампарцумян каза, че не мисли, че някой краде банката. Той предположи, че прокуратурата е знаела за неща, които не са били известни на обществото, за да предприеме по-сериозни действия срещу банката и служителите й.

Левон Хампарцумян смята, че няма опасност и други банки да стигнат до фалит. По думите му случаят с КТБ напомня, че когато човек избира банка, с която да работи, трябва да се избира внимателно, както се прави избор на училище, зъболекар, лекар. Има различни банки на пазара с различен профил, интереси. Те предлагат подобни продукти, но по различен начин. Трябва да се изследва, коментира той.

Държавата гарантира за стабилността на системата донякъде. Според банкера плащанията, които ще се направят в хипотеза на несъстоятелност, ще бъдат покрити. „Ако някой реши да пълни каца без дъно, теоретично е възможно да я съживи, но би било безумие, защото говорим за 4-5 млрд. лева, които трябва да се сложат като ликвидност. Това означава, че от всеки работещ българин трябва да се вземат по 2000 лева", подчерта експертът. Той е на мнение, че при хипотеза на несъстоятелност вероятно още 1,5 млрд. лева ще отидат за покриване на „дупката".

На въпрос кога хората ще получат своите до 100 000 евро, Левон Хампарцумян отговори, че това може да стане веднага. Средствата трябва да станат разполагаеми. Според него тази операция ще може да бъде извършена и в 2-3 други банки, не само в клоновете на КТБ.