Все повече български компании започват да купуват ток от чужбина. Това заяви по време на семинар на електроразпределителното дружество ЧЕЗ председателят на Института за енергиен мениджмънт Иванка Диловска в отговор на въпрос на Money.bg.

Тази тенденция се наблюдава в последните месеци и най-вероятно ще продължи да се засилва, докато се стигне до максималния възможен капацитет, който страната ни може да си позволи да внася отвън. Информацията идва като противовес на твърденията на управляващите, че с предприетите мерки са постигнали стабилизиране на енергетиката и осигуряване натовареност на електроцентралите.

Има компании, които купуват ток от Унгария или Румъния, според Диловска. Повечето от тях са големи консуматори, които не желаят тези техни търговски взаимоотношение да бъдат публични. Така големи мощности се натоварват с по-евтин ток отвън, което е икономически по-изгодно, отколкото тези компании да купуват ток от български електроцентрали, стана ясно от думите на енергийния експерт.

Диловска посочи, че битовите потребители е възможно да получават и по-ниски цени от тези, които получават в момента. Това може да стане, ако доставчикът им на ток (ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про) получи възможност да не го купува само от Националната електрическа компания, както е в момента, а от свободния пазар.

В момента НЕК продава електроенергията на цена от малко над 100 лв. на мегават час. Електроснабдителните предприятия обаче са задължени да я купуват. На свободния пазар - в България или чужбина, има производители, които предлагат електроенерегия на цени от 70-90 лв. за мегават час или с 10 до 30% по-евтино.

По времена събитието Диловска очерта и друга тенденция. Все повече битовите потребители ползват електроенергия при нощна тарифа. Така в последните месеци през нощта хората ползват около 35% от електроенергията, за която плащат. Тъй като електроенергията на нощна тарифа е с по-ниска цена, от тази на която електроснабдителните дружества я купуват от НЕК, това води до загуби за компаниите, каза още директорът на Института за енергиен мениджмънт.

Така компаниите, които доставят електроенергия, излизат на загуба и това трябва да бъде взето предвид от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране при формирането на цените. Иначе казано: курс купува е по-висок от курс продава, каза Диловска и допълни, че това неминуемо води до фалит на всяко едно дружество.