Парите за втора пенсия, които бъдат прехвърлени в Сребърния фонд, няма да носят доходност, въпреки че по закон фондът има право на такава. Това стана ясно от отговор на министъра на финансите Владислав Горанов пред депутати в Анкетната комисия за контрол на пенсионните фондове.

Според министъра осигурените ще имат многократна възможност да прехвърлят вноските си между универсалните пенсионни фондове и държавния Сребърен фонд, но всеки път, когато ги върнат в частните фондове, ще получат обратно каквото са внесли до момента - без никаква допълнителна доходност.

На въпрос на комисията, защо Сребърният фонд, който по закон може да носи доходност, не предложи такава и на осигуряващите се, Горанов отговори, че не иска да застрашава ликвидността на БНБ, която към момента държи парите на фонда и осигурява минимална доходност.

Горанов обясни още в кулоарите на парламента пред журналисти, че към
момента няма нито едно заявление за промяна на частния пенсионен фонд с държавния.

По време на изслушването стана още ясно, че Горанов не е съгласен с част от предложенията на КФН за промяна в Кодекса за социално осигуряване. Министърът не е съгласен с идеята за мултифондовете, както и за гаранционния фонд, но така и не даде обяснения защо.

Стана ясно обаче, че той също е загрижен за доходността и иска да бъдат осигурени механизми за превенция от отрицателна номинална доходност.