Нарастването на военните разходи на европейските страни във връзка с украинската криза може да лиши Европа от дивидентите, получени след края на Студената война. С такова предупреждение излезе Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) в публикувания днес доклад, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Увеличението на разходите за отбрана ще имат дългосрочни последици, пише Financial Times, като се позовава на мнението експертите на финансовата институция.

„Правителствата изпитват сега дефицит на средства поради световната финансова криза и всяко увеличаване на разходите във военната област ще стане допълнително бреме за тях. Това ще стане голяма пречка по пътя на преодоляване на икономическия спад и необходимите реформи", отбелязва главният икономист на ЕБВР, Ерик Берглоф.

Той посочва, че страните от Източна Европа получиха значителни изгоди в резултата на ниските военни разходи като дял от Брутния вътрешен продукт. Тези „мирни дивиденти" се оказаха важен фактор за оздравяването на бюджетите в тези страни, посочва Берглоф.

В доклада си ЕБВР намалява прогнозата си за ръста на икономиките на Русия, Украйна и страните от Източна Европа, с изключение на Полша и Унгария. За този европейски регион банката предвижда за 2014 година ръст на БВП от 1,3 на сто, което е по-малко от майската прогноза на ЕБВР. За сравнение през 2013 г. средният ръст на икономиката в региона е бил 2,3 на сто. Според доклада повишаването на БВП през следващите 4 поредни години ще бъде под 3 на сто.

ЕБРР прогнозира, че икономическият растеж на Русия за тази година ще бъде близък до нулевия, а за Украйна предвижда спад от 9 на сто.