Комбинацията от Android и Microsoft е рядко срещано явление. Световният мобилен конгрес в Барселона обаче даде ясни сигнали за взаимодействие между двата свята.

Водещи производители показаха мобилни устройства под управление на Android и с предварително инсталирани приложения от Microsoft. Несъмнено, много скоро потребителите на най-популярната мобилна платформа ще могат да ползват на воля познатите Windows програми, пише TechNews.bg.

Така например, новите смартфони Galaxy S6 и Galaxy S6 Edge на Samsung идват с приложения Skype, OneNote и OneDrive, като заедно с последното потребителите получават безплатно 115GB в облачното хранилище за срок от две години.

Японската корпорация Sony отива още по-далеч. Нейният нов таблет Xperia Z4 Tablet ще се доставя с пакет Office за Android, който излезе по-рано тази година и включва познатите приложения Word, Excel и PowerPoint. Това обаче ще важи за някой клиенти само в Япония, както уточниха от компанията MobiSystems, която е VIP партньор на Sony от дълги години.

Целият останал свят ще получи Xperia Z4 с предварително инсталиран OfficeSuite на MobiSystems.

Според анализатори, това са само първи стъпки от настъплението на Microsoft в полето на Android. Корпорацията от Редмънт има патентно споразумение със Samsung - най-големия доставчик на Android устройства, което предполага, че софтуерът на Microsoft ще бъде инсталиран и на много други смартфони с корейската марка.

Същото се очаква да направят и останалите големи производители на Android устройства. Откакто Сатя Надела оглави Microsoft, компанията дава ясни послания към бизнеса и потребителите, че ще популяризира своите приложения на различни платформи.