"Пет куршума заради ниви", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Пет куршума убиха на място ботевградски бизнесмен. 41-годишният Семко Семков, който е сред най-добрите приятели на Христо Стоичков, от половин година трескаво изкупувал ниви.
Той сложил ръка на над 2000 дка земеделска земя и ливади, а намеренията му били да ги удвои. Бил и сред най-влиятелните играчи в дърводобива.
Бизнес интереси е една от основните версии за разстрела на Семков. Той бе издебнат пред дома си малко след полунощ в сряда, когато слизал от аудито си. Килърът е стрелял от упор и се е целил в сърцето. Искал е да е сигурен, че Семков е мъртъв, коментират криминалисти. Последните минути на бизнесмена са заснети от една от охранителните камери, която се намира на оградата на къщата му.
Прочети още от в. "Стандарт"

"Имаш дългове - уволняват те от работа" четем на първа страница във в. "Монитор"
Все повече работодатели уволняват служителите само защото имат запор на заплатата, разказват юристи.
„Реално няма причина работодателите да се притесняват от този факт. Може би просто възприемат служителите с този проблем като ненадеждни", обясни пред „Монитор" адвокат Ива Тодорова, която има 4 подобни случая. Именно неправомерното уволнение от работното място е най-честата причина за среща на шеф и бившия му подчинен в храма на Темида.
Методът, който фирмите масово прилагат, е
промяна на длъжностната характеристика.
Така заемащият длъжността в момента не може да покрие новите изисквания и началникът му го освобождава с аргумента, че не отговаря на изискванията.
„56-годишна жена води дело, защото фирмата повишила образователния ценз за позицията й на счетоводител и сега за длъжността се изисква да има завършена степен „магистър". Когато жената е завършила висшето си образование, не е имало такава образователна степен", обяснява още Тодорова. Потърпевшите от тези методи основно са работниците в предпенсионна възраст. Именно те най-често търсят и правата си в съдебната зала.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Най-големите вериги: Обороти нагоре, печалби надолу", пише в. "Капитал Daily"
Всяка година "Капитал" подрежда най-големите компании в страната по приходи, печалби, активи. В "Капитал 100" има и класации по сектори. В следващите броеве на "Капитал Daily" през август и септември ще публикуваме подрежданията по браншове с повече компании и по-подробни финансови данни.

За пръв път една компания е прескочила 1-милиардната граница, в топ 10 се подреждат компаниите за храни и техника, а козметиката, мебелите и магазините за строителство са след тях. Бизнесът върви бавно нагоре, но печалбите на мнозина или падат, или се трансформират със знак минус. Така обобщено изглежда изминалата 2013 г. за търговските вериги в България.
В топ 30 на най-големите търговци има общо 14 компании за продажбата на храни и бързооборотни стоки. Седем от тях влизат в топ 10, а "Пикадили", "Максима" и ЦБА остават във втората половина на подредбата. Вериги като "Европа", 345 или HIT пък са след 20-ата позиция в класацията на веригите.
Като цяло бизнесът с храни на най-големите е пораснал със скромния 1%: десетте вериги за храни правят общ оборот от малко над 3.895 млрд. лв. По данни на анализаторската компания ICAP общият обем на търговията с бързооборотни стоки е 10.3 млрд. лв. през 2013 г., т.е. десетте правят 38% от продажбите.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„Актуализация на бюджета, иначе ведомства закъсват в края на 2014 г.", пише в. „24 часа"
Готви се актуализация на бюджет 2014. Разчетите ще са готови до 15 септември и тя ще бъде предложена на новия парламент независимо от това дали ще има нов кабинет.
Това заяви след заседанието на МС служебният финансов министър Румен Порожанов. "В действащия бюджет са заложени надценени приходи, за да
се направят по-високи разходи", заяви Порожанов. Той определи като неизпълними планираните 2 млрд.лв. повече в сравнение с 2013 г.
Три основни причини за неизбежната актуализация посочи министърът: нереални приходи, замразени две европрограми и изоставане в събираемостта от данъци.
„Няма да избягаме от актуализацията", заключи той. Без нея може да се окаже, че някои министерства ще останат без пари още есента, каза министърът. Той определи управлението на финансите в някои министерства като много лошо, но не каза кои са те.
И пресметна, че орязването на разходите ще е поне с 10%, а тъй като това трябва да се случи за оставащите 4 месеца до края на годината, реалното съкращаване е 15%.
Прочети още от в. „24 часа"

"Защо се изложихме за "Южен поток"" е заглавиe от в. "Труд"
Истинска игра на котка и мишка се разигра в българската енергетика само за ден, въпреки че не стана ясно кой е котката и кой мишката. Ясно е само, че сиренцето е "Южен поток".
Служебният министър на енергетиката Васил Щонов влезе в ролята на директор на водопад, след като в разрез с негова заповед ръководството на "Южен поток - България" и Българският енергиен холдинг, увеличиха капитала на проектната компания със 191 млн. лв. (в нея 50% държи БЕХ и 50% "Газпром"). Така проектът ще има пари да продължи.
На първо четене историята е ясна - шефове на фирми бойкотират министъра си. Вторият поглед обаче разкрива няколко проблема, които съпътстват не само проекта "Южен поток", но и цялата държавна енергетика:
Прочети още от в. "Труд"

"Бюджетният дефицит през юли стигна рекордните 1.15 млрд. лв." е водещo заглавиe на в. "Сега"
Законът за бюджета за 2014 г. със сигурност ще бъде променен за втори път в рамките на годината. Към края на юли дефицитът по консолидираната фискална програма е достигнал рекордните 1.147 млрд. лв., а през август се очаква да нарасне с поне 355 млн. лв. С това ще бъде изчерпан и дори надхвърлен пълният размер на планирания за тази година дефицит. Разчетите на Министерството на финансите показват, че изоставането няма как да бъде наваксано и България ще трябва да емитира допълнителен дълг, за да финансира недостига.

Това стана ясно от изнесените вчера от финансовото министерство данни за изпълнението на бюджета към края на юли. Оценките бяха представени с 10 дни по-рано спрямо официалния срок за публикуването им, а анализът е част от ревизията за състоянието на публичните финанси, започната от МФ.
Прочети още от статията на в. "Сега"

"Кризата в държавната енергетика се задълбочава", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
Отчетите на държавните енергийни дружества, които най-накрая бяха публикувани с неколкоседмично закъснение, потвърждават съмненията за задълбочаваща се криза в сектора. Националната електрическа компания (НЕК) е на ръба на ликвиден колапс заради опитите на енергийния регулатор да удържи поскъпването на тока. Влошаващите се резултати на повечето енергийни дружества пък директно са се отразили на приходите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), който разчита основно на дивиденти от тях. "Булгаргаз" успява да повиши печалбата си в резултат на по-голямата разлика между продажни и доставни цени, както и на по-малките си плащания към БЕХ за услуги. По-високи цени на въглищата са помогнали и на "Мини Марица-изток" да подобри приходите си въпреки по-малкия добив, но пък са повишили разходите на "ТЕЦ Марица-изток 2", което се е отразило на крайния резултат на централата. Последните отчети допълват картината, след като в началото на месеца излязоха резултатите и на АЕЦ "Козлодуй", Електроенергийния системен оператор и "Булгартрансгаз".
Слабите резултати на дъщерните дружества са довели до рязък спад на приходите на БЕХ през първата половина на 2014 г. - с над 86%, показва отчетът на компанията.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„БНБ прикани квесторите да "видят" дупката в КТБ", пише в. "Сега"
- Професор Вучева, притеснихте ли се от новината, че управителят на БНБ Иван Искров и министърът на финансите Румен Порожанов канят мисия на Международния валутен фонд (МВФ) да провери как работи банковият надзор у нас?

- Не виждам нищо смущаващо. България е член на МВФ наред с други 187 държави и това е обикновена процедура. Става дума за рутинен преглед и оценка на финансовата система, а поканата е просто това да се случи по-скоро. Това е нормално с оглед на събитията в последните два месеца.
Прочети още от в. "Сега"

"Явор Куюмджиев: Има натиск върху цената на тока" пише в. „Труд"
Ако ме питате дали има натиск върху цената на тока - да, има. Нейното повишаване зависи от решение, което взе Конституционния съд преди месец и половина за падането на таксата от 20% върху ВЕИ-тата. Това заяви Явор Куюмджиев, заместник-председател на Комисията по енергетика в 42-то Народно събрание и водач на листата на БСП в Търговище, пред TV7.
„Другият проблем са т.нар. американски ТЕЦ-ове, където изтичат огромни пари. Аз лично мога да се подпиша, че управляващите няма да го решат, защото самите те са лобисти на чужди интереси", добави той.
Прочети още от в. „Труд"

"Преговаряме с гърците за забатачения лот 4 на „Струма"", четем във в. "Монитор"
От началото на другата седмица най-вероятно ще започнат преговорите с гръцката фирма „Актор" за забавеното строителство на лот 4 на автомагистрала „Струма" между Кулата и Сандански. Това съобщи за „Монитор" председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура" (АПИ).
Според него разговорите са били отложени, защото досега били заети най-големите шефове на гръцката фирма, в България нямало никой от тях, а те държели да присъстват. На преговорите пътната агенция ще проучи възможностите на изпълнителя да довърши обекта, както и претенциите на „Актор" за допълнителни 39 млн. лв.
Договорите с гръцката фирма за изграждане на отсечката са подписани на 19 март 2012 г., а първа копка е направена на 5 април същата година. „Актор" спечели търга за отсечката с оферта от 55,980 млн. лева, като индикативната стойност на обекта се изчисляваше на 50 млн. евро. Най-късият лот на аутобана към Солун с дължина от около 15 км трябваше да бъде построен за срок от 23 месеца. По думите на строителни експерти, както е тръгнало, отсечката може да се бъде пусната след лот 2 на „Струма", който в момента се гради между Дупница и Благоевград. Строежът на аутобана между Сандански и Кулата бе забавен и заради открити грешки в проекта и нуждата от нови отчуждения по трасето.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"БГ фирми с клонове в Сърбия", пише в. "Стандарт"
Български предприятия са изявили интерес към инвестиции в съседна Сърбия, след като Русия въведе ембарго за внос на земеделски стоки от Европа. Това обясни първият съветник в посолството на Република Сърбия у нас Александър Миличевич. От години съседите и страната на Путин имат безмитен режим помежду си. Според договорките без облагане от Сърбия могат да се изнасят продукти, от които поне 51% са произведени именно на територията на комшиите, обясни Миличевич за "Стандарт". Проверка на вестника показа, че родни компании имат интерес да преработват български суровини при съседите или да пакетират готова продукция. Месари и мандраджии обмислят варианти да построят малки цехове при комшиите или да купят фалирали предприятия.
Въпреки инвестициите бизнесмените могат да се окажат на печалба, тъй като руското вето буквално срина цените на земеделските, млечни и месни продукти заради засилената конкуренция.
Прочети още от в. "Стандарт"