Третата най-голяма банка в света по размер на активите - HSBC обмисля да премести централата си от Великобритания, пише Reuters.

Общото събрание на акционерите са дали задача на борда на директорите да състави анализ на ситуацията и да предприеме съответното решение. Възможно е централата на финасовата институция, която в момента е в Лондон да бъде преместена в Хонког, откъдето тръгва историята на банката през 1865 година.

Обявяването на намерението идва няколко седмици преди парламентарните избори в Обединеното кралство, които са насрочени за 7 май. На тях главните участници в изборите -
Консервативната партия и Лейбъристите обещаха неща, които притесняват банковия бизнес.

Консервативната партия обеща да организира референдум през 2017 г. за излизане на страната от ЕС, докато Лейбъристите възнамеряват да увеличат данъците за банките. Това се очаква да създаде икономическа несигурност, заяви шефът на борда на директорите Дългас Флинт.

В края на миналата седмица Reuters съобщи, че друга финасова институция на Острова Standard Chartered също обмисля преместване от Лондон в Азия.