"Актуализацията на бюджета изправи всички срещу ГЕРБ" е водещo заглавиe на в. "Сега"
Всички партии без ГЕРБ са против предложената от служебния кабинет актуализация на държавния бюджет за 2014 г. Критики предизвикват както завишаването на разходите с още 448.5 млн. лв. на фона на липсващи приходи и нарастващи дългове, така и предложените алтернативи за изход от кризата с КТБ.

Това става ясно от първите коментари по предложения от служебното правителство проект за актуализация на държавния бюджет. Проектът предвижда намаляване на приходите с близо 1.06 млрд. лв. и завишаване на разходите с 450 млн. лв. Този нов дефицит от близо 1.6 млрд. лв. (заедно с минуса при еврофондовете и НЗОК) трябва да се покрие с теглене на нови заеми. Допълнителен дълг в размер до 2.9 млрд. лв. се предвижда и за евентуално оказване на ликвидна подкрепа на банковия сектор.
Прочети още от статията на в. "Сега"

„Как се докарахме до свръхдефицит при растяща икономика", пише в. „24 часа"
Защо се налага актуализация на бюджета
В събота Министерството на финансите публикува очакваното предложение за актуализация на държавния бюджет за 2014 г.
От политическа гледна точка този акт е нестандартен, доколкото в момента няма парламент, който да гласува промените. С промените и мотивите към тях служебното правителство де факто констатира проблемите в държавните финанси, които бяха видни още от лятото, а някои дори от миналата есен, когато бе изготвен самият бюджет.
Какво казва актуализацията - ако, разбира се, бъде приета в този вид? На първо място, правителството признава, че ще събере с около 1,1 млрд. по-малко данъчни приходи.

Причините може да търсим както в икономическата среда, така и в твърде оптимистичните планове през есента на 2013 г. Още тогава беше ясно, че допълнителните 2 млрд. лева приходи са много висока цел и зависеха от съчетание на много благоприятни развития. Но политическата цел тогава беше да се заложат високи приходи, които да позволят правителството на Орешарски да увеличи бюджетните разходи, без да изглежда безотговорно към спазване на финансовата дисциплина. Прочети още от в. „24 часа"

"Търговете за чистене на София блокираха", четем на първа страница в. "Капитал Daily"
За втори път жалба на никому неизвестна консултантска компания блокира търга за почистване на седемте столични зони в следващите 4 години. Това е най-голямата поръчка на София - годишно столицата отделя 88 млн. за сметопочистващите фирми, а резултатът от блокирания конкурс е, че кметството поднови за нови 6 месеца договорите със сегашните изпълнители, избрани през 2010 г.

Заради забавения избор на нови почистващи фирми има риск София да потъне в боклуци следващия февруари. Причината е, че законът допуска удължаване на срока по изключение само със шест месеца и според адвокати е невъзможно това да стане втори път. А оферти още не са събрани заради съдебните процедури и обжалвания. Освен това обществената поръчка може да бъде оспорена пак и от някоя недоволна компания на следваща фаза. По тези причини е много малко вероятно до февруари да има подписани договори с нови изпълнители.
Прочети още от в " Капитал Daily"

"Шокиращо изследване: Вода, свинска мас и странни съставки в кравето масло!" е заглавиe от в. "Труд"
Производители масово влагат в маслото немлечни мазнини, вода и технологични добавки в нарушение на законодателството и добрите производствени практики. Това установи изследване на Българската национална асоциация "Активни потребители", което обхваща 15 от най-популярните на пазара марки масло.
В рамките изследването, продуктите бяха тествани за наличие на немлечни мазнини, съдържание на вода, мазнини и сух безмаслен остатък (СБО), се казва в съобщение на асоциацията. При осъществяването на теста, който се проведе в две независими лаборатории, бяха приложени изискванията и методите за изпитване, посочени в Регламент 273/2008 на Европейската комисия и Codex standard
for butter (278e).
Три са основните нарушения, установени от "Активни потребители".
Прочети още от в. "Труд"

"Ремонтират „морето" на „Цариградско шосе"" четем на първа страница във в. "Монитор"
Още една тапа ще запушва движението по едно от най-натоварените трасета в столицата - бул. „Цариградско шосе", следващото лято. Тогава общината ще започне ремонта на трасето от бул. „Пейо Яворов" до 4-ти км и от надлеза над бул. „Александър Малинов" до Околовръстния път. За да няма кошмар с трафика, артерията на града няма да се затваря изцяло, а ремонтът ще се прави с прехвърляне на движението от едното платно към другото. За ремонта на „Цариградско шосе" ще се заделят още 12 млн. лв., а с парите ще се обнови и подлезът при хотел „Плиска".
Догодина общината планира да започне ремонта на още три ключови трасета. Асфалт ще смени стогодишните павета на бул. „Дондуков". Той ще се излее в участъка от ул. „Кракра" до Младежкия театър. Ивица от паветата все пак ще бъде оставена около трамвайните релси, които също ще бъдат подменени. Ремонтът на трасето ще струва около 8 млн. лв. Такава ще е съдбата на едрия калдъръм по бул. „Прага" и на каменните блокчета по бул. „Монтевидео". Тези шосета ще се ремонтират догодина. Асфалт ще залее и бул. „Шипченски проход" и неговото продължение - „Искърско шосе".
През пролетта ще започне и ремонтът на кръговото около Руски паметник.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

"Туризмът с министерство", извежда на първа страница в. "Стандарт"
Туризмът ще има свое министерство. Първият по рода си консенсус между бранш, учени, кметове и политици бе постигнат вчера на SOS дебата за туризма, организиран от "Стандарт" и БАН. Твърдо "за" новото ведомство се обявиха Владислав Горанов (ГЕРБ), Поли Карастоянова (Патриотичен фронт), Димитър Делчев (Реформаторски блок), Деница Сачева (ДЕСНИТЕ), кметът на Първомай Ангел Папазов (АБВ) и Георги Балабанов (ББЦ). Ако има консенсус и подобна структура е изпълнена със съдържание, аз съм съгласен, каза Петър Чобанов (ДПС). И веднага уточни, че това трябва да е за сметка на други администрации. Не съм упълномощен да дам отговор, но ако има съгласие, БСП е склонна на диалог, заяви и Румен Гечев (БСП).
Пълен консенсус за 6 SOS мерки в туризма постигна форумът. Днес е заключителният дебат - за здравеопазването.
Прочети още от в. "Стандарт"

„Пеевски и Цонев вече са написали закон за КТБ", пише в. "Капитал Daily"
Йордан Цонев и Делян Пеевски вече са написали разширен и задълбочен проектозакон за КТБ. Той ще бъде внесен още в първия ден на конституирането на 43-тия парламент, а моят подпис ще е на първо място. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на пресконференция в Хасково.
Той поясни, че новият законопроект ще е разширена и задълбочена версия на предходния, внесен от Йордан Цонев в края на предишното Народно събрание, който така и не беше гласуван. Той предвиждаше да се разкрива тайната на влоговете на публичните личности, а ако вложителят е офшорка - имената на собствениците.

"Заради значимия публичен интерес настояваме международно юридическо лице с опит във финансовото разузнаване да влезе в КТБ. То да направи пълно разследване на задълженията, влоговете и заемите в банката и да стигне до дъното", настоя още Местан и декларира, че е "необходимо да се узнае цялата истина за КТБ, особено когато става дума за обвързаност на политици с финансовата институция. ДПС не се бои от сянката на КТБ. ДПС няма проблем с истината", каза Местан.
Прочети още от в " Капитал Daily"

„По-високите осигурителни прагове ще струват 70 млн. лв. на бизнеса", пише в. "Сега"
дминистративното увеличение на минималните осигурителни прагове с 4.2% в 44 икономически сфери ще струва 70 млн. лв. на работодателите догодина. Това изчисли вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков пред БНТ вчера. В секторите без споразумения са заети 900 000 души, но само 20 на сто от тях се осигуряват на минималния праг. Това означава, че на около 180 000 души осигуровките ще трябва да се увеличат с 4.2%, което заедно със заплатите ще струва на бизнеса тези 70 млн. лв. За другите промяна реално не би трябвало да има, тъй като те и сега се осигуряват на по-висока база. На фона на 15 млрд. лв. разходи за заплати в реалния сектор, виждате за каква скромна сума става въпрос, допълни Христосков. Той за пореден път отхвърли притесненията на икономисти и работодатели, че това решение ще доведе до увеличение на безработицата и сивия сектор.

Социалният министър коментира и вариантите за ограничаване на дефицита в общественото осигуряване, обсъждани в консултативния съвет по пенсионната реформа. "Единият източник е по-голямата събираемост, ограничаване на сивата икономика, а в някои от вариантите се предвижда повишаване на осигуровките, но в никакъв случай със 7%. Става въпрос за не повече от 1%, но това са варианти", обясни Христосков, като подчерта, че това е само анонс към следващото правителство. Той лично подкрепя увеличение от по 1 пункт на осигуровките във фонд "Пенсии" и фонд "Безработица". Наред с увеличението на осигуровки се предвиждат ограничения и в разходната част, каза още вицепремиерът. Сред обсъжданите въпроси е как да се ограничи лесният достъп до инвалидни пенсии.
Прочети още от в. "Сега"

"63 на сто от българите живеят на кредит", четем във в. "Монитор"
63% от българите живеят назаем и имат потребителски кредити. Хората у нас теглят кредити най-често за да покрият разходите по ремонт на дома си и за обзавеждане, показват данните от проучване на финансовия портал „Моите пари". 17 на сто пък са имали нужда от финансова помощ, за да покриват ежедневните си разходи. 11 % ползват средствата за покупка на недвижим имот и 10% - за покупка на автомобил.
Почти 1/5 от кредитите са над 24 хил. лева
това е и най-често вземаният заем. В случаите, когато се тегли втори кредит, той обикновено е по-малък, предимно около 3000 лв. Една трета от хората с дългове към трезорите връщат месечно между 150 и 200 лв. Тези, които на месец плащат между 50 и 100 лв. или между 250 и 300 лв. са по равно - по 19%.
Според проучването 58 на сто от анкетираните са лоялни клиенти и нямат забавяния по плащанията на своите кредити. При избора на банка, най-често се предпочита тази, в която се превеждат заплатите. Много по-малко потребители обаче обръщат внимание на годишния процент на разходите (ГПР) по заема, в който се включват освен договорената лихва и дължимите такси и комисионни към банките, като такса за разглеждане на документи, комисионни за обработка, годишни или месечни такси и др. При избор на оферта ГПР по кредита е поставен едва на трето място като показател, а преди него се нарежда и годишният лихвен процент. Общо 39 % от анкетираните имат кредит с ГПР между 10 и 15 на сто, отчитат анализаторите. Все още обаче има хора - около 5 на сто, които не знаят какви са реалните разходи по кредита им.
Прочети още от статията на в. "Монитор"

„Три варианта за промени в схемата за гарантиране на влоговете", пише в. „24 часа"
Три варианта на промени в закона за гарантиране на влоговете обмислят във финансовото министерство и БНБ, научи "24 часа". Причина за поправките е стартиралата наказателна процедура срещу България от Брюксел заради забавено изплащане на защитените влогове в поставените под специален надзор КТБ и дъщерната ТБ "Виктория".
Първият вариант предвижда гаранционният фонд да изплаща веднага защитени влогове в поставена под надзор банка, ако надзорният режим се удължи с над 3 месеца.
Вторият вариант бил да се допусне прехвърляне на вземания по влогове от банка под надзор към работещи банки. Като краен срок за такива операции ще бъде записана датата на отнемане на лиценза на банката или датата за повторното отваряне. Третата възможност била в издаването на ценни книжа за пълния размер на защитения влог, които да могат да се "осребряват" от държавата или друга банка при поискване от притежателя.
Прочети още от статията на в. „24 часа"

"Фирмите се завръщат на панаира в Пловдив", пише в. "Стандарт"
Търсенето на иновативни технологии е новата тенденция в бизнеса, която набира скорост, каза председателят на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив Иван Соколов. Вчера беше даден старта на 70-то юбилейно издание на най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа - Международния технически панаир в Пловдив. На него участват фирми от 40 държави, които работят в 87 бранша. На изложението се представят 100 фирми, които развиват нов бизнес, каза Соколов. Повече от 50 пък са се завърнали, след като са прекъснали участието си в Панаира. "Не може да се каже, че е отминал кризисният период. Усеща се кризата, но има и начало на рестарт на българската икономика, което е тазгодишното мото на пловдивското изложение", каза още доц. Соколов.
Вратите на служебния кабинет са широко отворени за всички въпроси и проблеми на бизнеса, обяви при откриването на панаира вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева. След като похвали изложението за това, че в продължение на много години успява да привлича бизнеса от цял свят, тя се обърна към родните предприемачи и заяви, че една от най-важните задачи на служебното правителство е подобряване на бизнес климата.
Прочети още от в. "Стандарт"